Не садіть картоплю поруч із цими овочами, інакше врожаю не побачите: головні правила посадки

Картопля – одна з найпопулярніших культур в усьому світі, яка присутня в кухні чи не кожної країни. Як правильно висаджувати бульбу, аби отримати щедрий і здоровий врожай? Головні секрети

Городництво та садівництво – велика наука. Загалом існує неймовірно велика кількість технік і правил висаджування тих чи інших овочів. Серед них, наприклад, практика посадки культур-компаньйонів. Це метода, при якому культури, посаджені поряд, впливають одна на одну якнайкраще.

Картопля, як і більшість овочів, схильна до нападу комах-шкідників та хвороб, які можуть перешкоджати отриманню щедрого та здорового врожаю. Експерти виділили основних “ворогів” і “друзів” серед інших культур – що краще посадити поруч із картоплею, а яких “сусідів” слід уникати? Далі в матеріалі “Добрі новини”.

Експерти назвали овочі, які ні в якому разі не можна садити поруч із картоплею
Експерти назвали овочі, які ні в якому разі не можна садити поруч із картоплею

Які овочі не можна садити поруч із картоплею

Певні рослини можуть завдавати шкоди картоплі. Зокрема мова йде про конкуренцію, наприклад, за сонячне світло, поживні речовини ґрунту чи простір. Крім того, погані “сусіди” для бульби можуть негативно вплинути на смакові властивості плодів та залучити шкідників і хвороби, які буквально вб’ють ваш врожай.

Картопля належить до родини пасльонових, тому передусім поруч із нею не можна висаджувати інших представників цієї ж родини. Також не можна здійснювати посадку картоплі на те саме місце, де нещодавно росли пасльонові (баклажани, помідори, перець) – повинно пройти щонайменше два роки, перш ніж знову висаджувати в землю овочі того ж сімейства.

Городники порадили найкращі культури, які дружать із картоплею
Городники порадили найкращі культури, які дружать із картоплею

Не рекомендують висаджувати поруч із картоплею і малину, соняшники, кабачки й огірки, оскільки вони збільшують ймовірність ураження бульби фітофторозом.

Що краще посадити поруч із картоплею

Натомість хорошими “сусідами” для картоплі стане листова зелень, трав’янисті рослини, кукурудза та капуста. Сподобається бульбі зростати й поруч із квітками – ідеально підійде календула, бородавник, чорнобривці, петунія. Зокрема, деякі з цих рослин своїм запахом відженуть від культури шкідників.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини