Що посадити в тіні: 5 овочів, які не люблять світло і добре плодоносять без сонця. Тіньолюбиві сорти

Усім точно відомо, що найкраще овочі в городі ростуть на сонячному місці. Насправді ж існує чимало різних культур, які надають перевагу прохолодному тіньку

Хоча всі звикли думати, що задля отримання щедрого врожаю, треба обов’язково забезпечити рослини великою кількістю сонячного світла, насправді це не так. Експерти та знавці городньої справи запевняють, що отримати врожай можна і на ділянці, де не так багато сонця. Є овочі та зелень, яким добре живеться на грядках із розсіяним світлом. Корисні та смачні рослини оселяться навіть у тінистих куточках.

Тінь – поняття, яке можна розшифрувати по-різному. У повній темряві рости не зможе жодна рослина. Але існує півтінь: під ажуром гілок і листя більших зелених побратимів. Або ж коли сонячне світло падає на овочі по кілька годин щодня зранку та у другій половині доби.

Експерти розповіли про овочі, які добре ростуть в тіні
Експерти розповіли про овочі, які добре ростуть в тіні

Салатна зелень

Це – ціла армія рослин, у яких ніжне листя. Серед них салати різних видів, бораго, шпинат, селера, цикорний салат, крес-салат (перечник), щавель, гірчиця листова, мангольд, або листовий буряк.

Пряні трави

Кріп, петрушка, кервель, кінза, естрагон, м’ята, меліса, чебрець – ці та інші рослини з сильним ароматом використовують як приправи для приготування страв, додають у заготовки. М’яту, мелісу, материнку, чебрець кладуть у чай, застосовують як лікарські засоби.

Бобові

Горох, боби, квасоля, сочевиця. Всі вони є цінним джерелом рослинного білка, безлічі мікроелементів, тому потребують сонячного світла. Непрості умови витримують певні тіньовитривалі сорти. Їх краще вирощувати у легкій тіні. Посадивши бобові, можна вбити двох зайців: принести користь здоров’ю, отримавши непоганий урожай та ділянці. Адже їх коріння збагачують ґрунти азотом.

Досвідчені городники розповіли про овочі, які ростуть у тіні
Досвідчені городники розповіли про овочі, які ростуть у тіні

Буряк та інші коренеплоди

Столові буряки — один із найвитриваліших коренеплодів. На тінистій грядці дозріють овочі пізніше за часом, будуть невеликими. Але господині при виборі віддають перевагу саме невеликим бурякам. Культура проста, невибаглива.

Капуста

Можна посадити під розсіяне сонячне світло броколі, кольорову. У них будуть не надто великі голови, але суцвіття ніжніше та смачніше. Не дарма листи у кольорової збирають нагору і зав’язують: щоб качанчик не обпалило і не висушило сонце, щоб залишився білим.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини