Чорніють помідори: чим підкормити і оприскати томати, щоб розсада ожила і дала багатий врожай

Виростити ідеальні помідори - справа не з легких. Часто буває так, що плоди починають чорніти і врятувати їх можна всього одним дієвим лайфхаком.

Якщо ви помітили, що ваші помідори починають чорніти – це говорить про розвиток хвороби всередині плодів та цілого врожаю. Потрібно негайно прийняти міри, визначити причину і підібрати відповідне лікування для плодів.

Причина

Експерти помічають, що чорніння помідорів повʼязане з хворобою, яка стосується саме овочевого врожаю. Найбільш ймовірною хворобою може бути фітофтороз, верхова чи сіра гниль, макроспіоз або ж плями бурого кольору.

Що стосується першої болячки – вона зʼявляється унаслідок різкого перепаду температури. Це грибкова інфекція, з якою потрібно дуже добре боротися.Спочатку, хвороба торкається листочків, а потім поширюється на самі плоди. Зазвичай, плями мають забарвлення буро-сірого кольору.

Як лікувати помідори, які чорніють
Як лікувати помідори, які чорніють

Вершинна гниль зʼявляється у помідорів, які вирощуються в теплиці. Причиною такої хвороби є велика нестача кальцію. Плями на плодах зʼявляються знизу і мають наближений до чорного колір. Хвороба бурої плямистості, в свою чергу, вражає листки, які з внутрішньої сторони покриваються плямами. На плодах та стеблах ніяких плям не зʼявляється, тому потрібно пильнувати за листочками.

Що стосується інших хвороб – сіра гниль має плісняву на плодах характерного сірого кольору, формоз – це захворювання, яке вражає повністю всі плоди, стебла та листки, а макроспоріоз проявляється у вигляді сухих плям.

Що робити

Як лікувати помідори, які чорніють
Як лікувати помідори, які чорніють

Для початку, потрібно визначити хворобу і подумати, чи ви хочете боротися магазинними засобами, чи народними. В садівничих магазинах вам з легкістю зможуть підібрати той чи інший препарат, який раз і назавжди позбавить вас від хвороб, але якщо ви бажаєте користуватися народними методами, то це буде трішки довше.

Розглянемо, як боротися з фітофторозом. Для цього потрібно зробити розчин з часнику. Вам знадобиться 1 кілограм часнику, 2 літри води для концентрату, 9 літрів води для розведення і господарське мило. В двох літрах води настоюємо часник 5 діб, додаємо мило та розводимо водою, яку ви підготували для розведення. Сприскуємо кущі 1-2 рази у період вегетації.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини