Правильне пасинкування помідорів для гарного врожаю – заплодоносять вмить: коли починати і навіщо це потрібно

Для щедрого врожаю недостатньо посадити помідори та забути про них. Пропонуємо ознайомитись із простими секретами й хитрощами досвідчених городників, які точно знають, що потрібно томатам

Одна з найпопулярніших культур в Україні – це помідори. Томати додають в салати, з них готують соуси, соки, закрутки, супи, їх додають у борщ і це лише маленька частина страв, в яких можна використовувати цей овоч. Ті, хто самостійно вирощує помідори у своєму домі, точно знають, що за цією культурою потрібен особливий догляд.

Зокрема, для щедрого врожаю потрібно не забувати про пасинкування помідорів. Цей етап догляду за томатами передбачає обрізання відростків, які з’являються в пазухах листків. Вони зазвичай з’являються на великих, головних стеблах, а прибрати їх – не просто опція, а необхідність. Експерти розповіли, як правильно проводити пасинкування, щоб отримати багато плодів.

Експерти розповіли, як правильно пасинкувати помідори для гарного врожаю
Експерти розповіли, як правильно пасинкувати помідори для гарного врожаю

Передусім потрібно зауважити, що існують короткорослі сорти томатів, пасинкувати які необов’язково, адже їхні стебла виростають низькими. Втім, найпоширеніші сорти помідорів утворюють високі стебла та багато пазушного листя. Ці відростки захаращують кущ загалом і заважають йому нормально розвивати і давати врожай.

Для того, щоб пасинки більше не росли, існує надійний метод їхнього видалення. Експерти наголошують, що рано вранці пагони потрібно прищипувати та ввечері напередодні обов’язково полити рослину. Цей крок важливо не пропустити, аби потім культура не постраждала від нестачі соку.

Як правильно проводити пасинкування помідорів для гарного врожаю
Як правильно проводити пасинкування помідорів для гарного врожаю

Видаляти зайві відростки потрібно, коли вони стають довжиною щонайменше 5 сантиметрів. Саме цей момент є ідеальним для видалення, оскільки вони ще тонкі та їх доволі легко зрізати. Отже, процес пасинкування не зашкодить рослині. Основний секрет, як позбутись від відростків раз і назавжди, – після їхнього видалення залишати пеньки завдовжки не більше двох сантиметрів. Перевіряйте рослини раз на два тижні. За цей час нові паростки виростають до 4-7 см, в залежності від сорту і кліматичних умов.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини