Більше не гірчитимуть: як часто поливати огірки в теплиці та у відкритому ґрунті, щоб отримати щедрий врожай

Під час вирощування овочів на власному городі важливо не лише дотримуватись правил висаджування тієї чи іншої культури, але й не забувати про те, як правильно за нею доглядати

Ні для кого з досвідчених городників не секрет, що огірки на 95% складаються з води, тому регулярне поливання – не просто важлива, а невіддільна частина процесу догляду за культурою. В разі нестачі рідини огірки миттєво починають сохнути, листя в’яне, а зав’язі просто опадають. Втім, все не так просто, як ви могли подумати. Якщо огіркам “дати” занадто багато води, вони також можуть зіпсуватись. Розповідаємо всі тонкощі та секрети, як правильно поливати культуру.

Як поливати огірки у теплиці

Одразу слід зауважити, що поливати огірки у сонячну та спекотну погоду протипоказано – у такому разі на листі з’являться опіки, а культура буде майже зіпсована. Незалежно від того, де саме у вас ростуть огірки, поливати їх найкраще зранку. Крім того, також слід запам’ятати, що поливати культуру дозволяється виключно теплою водою від 25 та до 28 градусів. У такому разі зайва волога буде випаровуватись, а потрібна – поглинатись.

Експерти розповіли про правила поливу огірків у теплиці
Експерти розповіли про правила поливу огірків у теплиці

Огірки, які ростуть у теплиці, потрібно поливати частіше, але дещо меншими “порціями”. Таке правило дуже легко пояснюється – всередині теплиці температура значно вища, ніж на відкритому повітрі, тому культура потребує частішого зволоження. Якщо цвітіння огірків ще не почалось, поливайте їх один раз на день із розрахунком 4 літри води на квадратний метр. Під час збору врожаю зменште полив до одного разу на декілька днів, але на квадратний метр вносьте від 10 до 14 літрів води. А ось з середини серпня й до самого кінця сезону поливати огірки потрібно раз на декілька тижнів – 14 літрів на квадратний метр.

Як поливати огірки у відкритому ґрунті

Якщо ви вирощуєте огірки у відкритому ґрунті, то правила поливання дещо відрізняються. До початку цвітіння культури її потрібно зволожувати декілька разів на тиждень, а на один квадратний метр необхідно виливати 4-5 літрів води. Втім, не забувайте, що, вирощуючи рослину просто неба, слід враховувати опади – після хорошого дощу не потрібно “заливати” огірки.

Експерти повідомили, як правильно поливати огірки у відкритому ґрунті
Експерти повідомили, як правильно поливати огірки у відкритому ґрунті

У період зростання овоч потребує зволоження раз на 5 днів, а ось кількість води не відрізняється. Щойно на огірках з’являються зав’язі, то поливати їх потрібно до 3 разів на тиждень по 8-12 літрів води на квадратний метр. А ось з середини серпня та аж до кінця плодоносіння культуру потрібно поливати раз на 10 днів по 7-8 літрів на квадратний метр.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини