Більше помідори не будуть тріскатися на вітках: раз і назавжди вирішуємо проблему правильним поливом

Навіть досвідчені городники часто стикаються з проблемою, коли на помідорах тріскаються вітки. Розповідаємо, як правильно поливати томати, аби вони давали щедрий врожай

Розтріскування томатів – одна з проблем, яка може виникнути при вирощуванні цієї культури. Тріщини на помідорах знижують якість та цінність майбутнього врожаю. Такі дефекти на шкірці можуть бути дрібними та непомітними або глибокими, що охоплюють всю поверхню плода. Якщо томат тріснув, він не підлягає зберіганню, транспортуванню, консервації. Такі овочі потрібно використовувати одразу для вживання у свіжому вигляді або для приготування томатного соку чи пасти. Але все-таки чому на помідорах з’являються тріщини?

Чому томати тріскаються

Тріщини на шкірці є ознакою хвороби. Це – косметичний дефект, який псує вигляд овочів, що дозрівають. В результаті помідор стає некондиційним, його ціна на ринку суттєво знижується. Крім збитків для аграріїв, тріщини на помідорах несуть також серйозну загрозу для решти врожаю.

Експерти назвали основні причини, чому томати тріскаються
Експерти назвали основні причини, чому томати тріскаються

Якщо на шкірці з’явилася глибока тріщина, томат потрібно зірвати з куща. Якщо тріщина швидко затягнулася грубуватою коричневою кіркою, помідор продовжуватиме рости і наливатися, не втрачаючи при цьому форми та смаку. Такі томати зривати необов’язково, їх навіть можна використовувати для консервації надалі.

Причин, через які томати тріскаються на грядках та у відкритому ґрунті, чимало. Причому ці чинники також можуть розповідати і про стан тепличних помідорних кущів.

  • Неправильне підживлення. Використання невідповідних складів і дозувань, нехтування графіком внесення – при таких помилках страждає якість самих плодів;
  • Нерівномірне зволоження ґрунту внаслідок рясних дощів;
  • Різкі перепади температур вдень та вночі;
  • Генетична особливість окремих сортів. У групі ризику рожеві та жовті помідори з тонкою шкіркою;
  • Сорти призначені для теплиці. У відкритому ґрунті такі рослини не приживаються: хворіють, дають плоди, що тріснули, або зовсім пропадають.

Дотримання умов вирощування, своєчасне усунення похибок під час догляду – основні умови отримання здорового та якісного врожаю.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини