Як врятувати врожай, якщо город побило градом: бувалі садівники розповіли, що робити у разі негоди на вулиці

Синоптики спрогнозували чималу кількість опадів у різних регіонах України. Розповідаємо, що потрібно зробити, якщо врожай на городі раптом побило градом

Останнім часом погода в Україні залишається непередбачуваною, а у низці регіонів країни залишаються актуальними попередження про можливу негоду – штормові попередження та ймовірність опадів у вигляді граду. Ніхто з городників не може бути впевнений, що його врожай не пошкодить погана погода. Саме тому пропонуємо ознайомитись із порадами досвідчених садівників про те, як вберегти овочі після граду.

Як врятувати врожай, якщо город побило градом

Чи можливо врятувати врожай від опадів, залежить від того, який пройшов град. Якщо опади були середнього або маленького розміру, то шанси великі. Втім, якщо місцями випали великі градини, то може статись і таке, що рятувати не буде чого. На щастя, таке трапляється вкрай рідко, тому перейматись не слід.

Якщо на вашому городі випав град, виконайте наступні кроки:

  • Передивіться кожен рядок і відшукайте вцілілі плоди;
  • Пошкоджені та вже непридатні до вживання та подальшого зростання плоди та пагони потрібно обов’язково прибрати з городу;
  • Ті плоди, які вціліли, потрібно перенести у приміщення. Пам’ятайте, що багато овочів, як от, наприклад, помідори чи перці, можуть дозрівати в будинку.
Експерти розповіли, що робити, якщо город побило градом
Експерти розповіли, що робити, якщо город побило градом

Крім того, зазначають експерти, після граду потрібно обов’язково обробити город препаратом, який перешкоджатиме утворенню та розвитку інфекційних хвороб. У рослини, які були пошкоджені опадами, можуть проникнути різні захворювання – через ранки та отвори. Для запобігання цьому городники обробляють ділянку фунгіцидом.

Крім того, обробляти город можна й іншими препаратами – вони повинні містити у своєму складі мідь. Найголовніша ваша задача – перешкоджати захворюванням плодів, які можуть проникнути через рани на поверхні.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини