Чому газон на подвір’ї жовтіє: 3 етапи відновлення засохлого газону – вичісування, аерація та скарифікація

Зелений газон у подвір'ї – чудове екстер'єрне рішення, яке створює комфортну атмосферу на прибудинковій території. Експерти розповіли, чому трава може жовтіти та як із цим боротись

Натуральний газон має велику кількість переваг. Багато власників приватного будинку обирають для свого подвір’я таке покриття виключно з естетичних міркувань. І дійсно, яскраво-зелений або ж смарагдовий газон не можуть не тішити око. На такій траві приємно навіть просто лежать й споглядати на небо. Втім, хороший настрій швидко зникає, коли власники газону бачать на ньому пожовтілі ділянки.

Причин, чому газон може неочікувано пожовтіти, існує багато. Серед них і нестача або надлишок вологи, дефіцит поживних речовин, механічні пошкодження, неправильний догляд і “стрижка”, а також – наслідки життєдіяльності тварин, гризунів і навіть комах. Найпоширенішим фактором, який впливає на погіршення стану газону, є неправильний догляд за ним.

Експерти розповіли, чому газон може пожовтіти та як із цим боротись
Експерти розповіли, чому газон може пожовтіти та як із цим боротись

Для покращення зовнішнього вигляду та загального стану газону експерти радять проводити аерацію. Іншими словами цю маніпуляцію можна назвати провітрюванням газону. Завдяки створенню порівняно неглибоких отворів на поверхні дерну та усуненню залежалого моху і повсті ви можете допомогти газону почати “дихати”. У результаті трава пускає нове коріння, а газон стає густішим.

А ось скарифікація газону – це іншими словами його вичісування. За допомогою такої маніпуляції ви видаляєте з поверхні газону відмерлі частини трави, сміття та інші складові, які заважають волозі та корисним мікроелементам потрапляти у ґрунт. Для проведення скарифікації та аерації потрібні відповідні садові інструменти.

Експерти розповіли, чому газон може пожовтіти та як із цим боротись
Експерти розповіли, чому газон може пожовтіти та як із цим боротись

Проводити скарифікацію потрібно два рази на рік. Вичісувати газон потрібно на початку весни, аби позбутись від торішніх рослин, та на початку осені для вичісування моху та підрізування коренів бур’янів. Перед проведенням цієї маніпуляції експерти радять підстригти газон до 30 міліметрів заввишки. Що стосується аерації, то її потрібно проводити близько одного разу на рік, якщо газон непроблемний. В іншому випадку аерацію газону проводять, починаючи з весни, після кожної третьої стрижки.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини