Наливаю під корінці і вмить позбавляюсь від фітофтори на томатах: збираю вже здорові та м’ясисті помідори

Побачити на помідорах ознаки фітофторозу – неприємна ситуація. Розповідаємо, яким засобом найкраще користуватись, аби раз і назавжди позбутись від цієї недуги

Для кожного городника фітофтора – страшний сон. Це небезпечне захворювання може стати причиною знищення всього врожаю, якщо вчасно не звернути на нього увагу та не вжити заходів. Найчастіше така хвороба вражає саме помідори, одну з найпопулярніших культур на українських городах. Хоча й часто городники помічають ознаки фітофторозу саме на плодах, вражає він рослину повністю.

Сіро-бурі плями на культурі дуже добре помітні. Так само легко помітити й білий наліт, висихання та почорніння на листках і плодах. Крім того, таке грибкове захворювання також супроводжується неприємною бактеріальною гниллю, яка дуже швидко робить так, що плоди вже неможливо врятувати. Якщо ви помітили, що помідори почали гнити, потрібно терміново зібрати з кущів усі вражені гниллю плоди. Втім, якщо вам вдалось помітити первинні ознаки фітофтори, існує шанс врятувати овочі.

Експерти розповіли, як врятувати помідори на городі від фітофтори
Експерти розповіли, як врятувати помідори на городі від фітофтори

У народі існує безліч дієвих рецептів розчинів, якими радять кропити помідори, у разі якщо городники помітили на них первинні ознаки враження фітофторою. Серед таких засобів і розчин із перекисом водню, і навіть ліки для томатів, в основі яких – зубна паста. Так, наприклад, добре допомагає позбутись від фітофтори настій кульбаб із марганцівкою. Для його приготування потрібно заздалегідь настояти кульбабки у чистій воді. Один літр такої настоянки потрібно додати у відро води, туди ж додайте 2 грами марганцівки.

Також допомагає позбутись від фітофтори на помідорах розчин із морською сіллю. 200 грамів такої солі потрібно розчинити у відрі води та отриманою сумішшю полити вражений кущ під корінець. Допоможе й інший спосіб – 50 грамів харчової соди розчиніть у відрі теплої води та полийте томати під корінь.

Як позбутись від фітофтори на помідорах швидко і без шкоди для плодів
Як позбутись від фітофтори на помідорах швидко і без шкоди для плодів

Втім, варто пам’ятати, що фітофтора є настільки “хитрою” хворобою, що у боротьбі з нею потрібно постійно змінювати тактику. Грибкова інфекція швидко пристосовується до нових, навіть найжорсткіших умов, тому ліки, якими ви намагаєтесь врятувати врожай, потрібно постійно змінювати.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини