Обробила цим перці та збираю багатий і соковитий врожай: допомагає від фузаріозу на раз-два

Що таке фузаріоз перцю та як з ним боротися? Розповідаємо, що робити з найпоширенішою рослинною хворобою на українських городах та як їй зарадити.

Ви, мабуть, помічали, як здорова сильна рослина враз починає хиріти: у неї на листячку проявляється судинна сіточка жовтого кольору, а стебло і взагалі стає бурим. Якщо ви побачили, що з вашими кущами перців відбувається таке — це на городі завівся фузаріоз. Запущена хвороба може повністю знищити не тільки врожай, а й перекинутися на всю городину.

Як виглядає фузаріоз перцю

Фузаріоз або, як його називають у народі, “жовтяниця” — це грибкова інфекція, яка з’являється через неправильний режим поливу та посушливу погоду. Спершу вона охоплює лиш незначну частину куща і, як правило, знищує лише нижні листочки. Згодом болячка прогресує та вже захоплює все стебло та може перекинутися на інших мешканців грядки. Головна проблема в тому, що ви не одразу можете помітити проблему, списуючи все просто на природні процеси в’янення.

Втім, є способи, які допоможуть врятувати перці від цього лиха. Для того, щоб позбутися грибка слід обробити ділянку, де були помічені уражені рослини наступним розчином: на літр молока (важливо взяти свіже) додаємо 25 грамів натертого на дрібній терці господарського мила, накрапаємо 35 крапель йоду й обробляємо цим складом рослини. Потрібно обприскати весь кущ, попередньо видаливши уражене листя. Також, розбавивши все водою, можна також зросити землю коло перців, адже інфекція могла поширитися ґрунтом.

Запущена форма фузаріозу

Нагадаємо, що обов’язково потрібно після цього налагодити режим поливу та трохи затінити рослину, аби вона перепочила від сонячного проміння. За тиждень, якщо ви побачите знову виснажене листя, слід повторити процедуру.

 

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини