Вперше в Україні: донька засновниці проєкту “Всеосвіта” змінила “по-батькові” на “по-матері”

Вперше в Україні дівчина змінила своє "по-батькові" на "по-матері". Як каже мама дівчинки, їй дуже приємно, що вона стала для своєї дитини прикладом навіть у таких речах.

В Україні всі звикли до того, що при народженні дитини в документ має бути записане її імʼя, прізвище та по-батькові. Час від часу українці замислюються, чому в країнах Європи відсутнє по-батькові і чому його не можна змінити на, наприклад “по-матері”? Редакція сайту Добрі новини натрапила на дещо цікавеньке з цього приводу.

16-річна донька засновниці проєкту “Всеосвіта” Лесі Литвиненко змінила своє “по-батькові” та “по-матері”. Дівчина вирішила прийняти таке рішення самостійно і мама їй в цьому не перешкоджала, хоч була проти такої ініціативи.

“Мабуть, в Україні це перша дівчина з жіночим по-батькові. Прізвище взяла від свого істинного тата, який її виховував, імʼя обрала те, яким я її хотіла назвати при народженні, тільки по-батькові змушує замислитись. Повинно бути “по-батькові”, а не “по-мамкові”, – розповідає Леся.

16-річна дівчинка змінила по-батькові на по-матері
16-річна дівчинка змінила по-батькові на по-матері

Леся каже, що їй дуже приємно те, шо дівчинка вирішила так зробити. На думку жінки, це показує сильну любов доньки до неї, а також неймовірно велику повагу, яка не завжди присутня в дітей по відношенню до їхніх батьків. Леся також вважає, що на таке рішення вплинули їхні з донькою дискусії на тему біблійної нерівності.

“В Біблії жінки були просто товаром і мене ніколи не влаштовувало. Для свого чада матір робить все можливе і готова навіть померти за своє дитя, тож чому в підсумку дитина носить імʼя, яке їй дає батько, носить його прізвище та по-батькові. Виходить, що жінка в цьому випадку приносить себе в жертву”, – розповіла Литвиненко.

16-річна Станіслава Литвиненко – юна феміністка, яка з такого раннього віку веде боротьбу за жіночі права. В цьому випадку мама стала для неї головною людиною в житті, тому дівчина прийняла таке рішення. Їй дуже пощастило з вітчимом, який підтримав її ініціативу, хоч мама спочатку не була “за” зміну документів на такий лад.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини