Сусідка не послухала і посадила ці рослини на ділянці біля будинку: своїм корінням попсували весь фундамент

У цих рослин настільки сильна та розвинута коренева система, що вони легко можуть зіпсувати фундамент вашого будинку. Краще не висаджуйте їх прямісінько біля будівлі

Важко уявити приватний будинок, у подвір’ї якого не ростуть квіти, дерева або кущі. Навіть якщо місця і зовсім мало, господиня або господар точно захочуть прикрасити прибудинкову територію красивою рослинністю. Втім, перш ніж піти на такий крок, потрібно уважно зважити всі ризики. Серед них, зокрема, ймовірність пошкодити фундамент будинку.

Які рослини не можна садити біля будинку

Коли мова йде про те, що краще не саджати на прибудинковій території, то відповідь очевидна – рослини з настільки потужною кореневою системою, що вона може просто зіпсувати фундамент будинку. Якщо вам хочеться, аби на вашому подвір’ї росли могутні вікові дерева, варто прислухатись до порад спеціалістів.

Експерти назвали основні рослини, які не варто садити біля будинку
Експерти назвали основні рослини, які не варто садити біля будинку

Причина, чому експерти радять не саджати дерева у небезпечній близькості від будинку, полягає в тому, що їхнє коріння, у пошуках вологи, може проломити дуже міцні матеріали. У міцний монолітний фундамент коріння проникає рідко. Вони сприймають основу будинку як перешкоду і намагаються її обійти. Але коли в фундаменті є тріщини, коріння проростає в них і збільшується в розмірах. Ознаки цього:

  • Тріщини на частині фундаменту, розташованого над поверхнею ґрунту;
  • Перекошування віконних рам або дверних отворів;
  • Здуття підлоги.

Якщо виявлено, що коріння дерева почало вростати у фундамент, необхідно запобігти подальшому руйнуванню основи будівлі. За простою логікою багато хто вирішує спиляти дерево і дістати коріння з ґрунту. Але це не завжди правильне рішення.

Повну ліквідацію дерева слід проводити обдумано. Перед знищенням здійсніть дослідження фундаменту. Корінь, що вріс, при корчуванні, може потягнути вашу оселю за собою, змінити опорну здатність і щільність ґрунту під будинком. Тому оцініть усі ризики.

Які рослини найкраще не садити біля будинку, аби не пошкодити фундамент
Які рослини найкраще не садити біля будинку, аби не пошкодити фундамент

Перед спилюванням старого дерева додатково оцініть рівень вологості ґрунту. Усталений ґрунт, втративши “висмоктування” вологи, може почати розбухати і підніматися. Відбудеться деформація конструкції фундаменту, і на стінах утворяться тріщини. Якщо коріння не досягло фундаменту і не почало його руйнувати, дерево краще залишити на місці.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини