Ось як потрібно обрізати полуницю в кінці літа, щоб потім збирати по відру ягід з куща: думаємо на рік вперед

Навіщо обрізати полуницю, коли вже рослина дала останні плоди? Розповідаємо головний нюанс догляду за кущами, які необхідно готувати до зими.

Дискусії стосовно необхідності обрізання кущів полуниці точаться безперервно. Для того, щоб сформувати свою думку по цьому питанню, потрібно розуміти, що під обрізанням мається на увазі повне видалення листів з куща не залежно від їхнього стану. Тому давайте розберемось у перевагах та недоліках вибору того чи іншого підходу до цієї теми.

Навіщо обрізати полуницю?

Зрозуміло, що основною метою обрізання є бажання дати можливість рослині максимально ввібрати всі корисні речовини для формування потужної кореневої системи. Те, що видалити посохле, заражене листя, не підлягає сумніву. А от стосовно повного обрізання, треба подумати.

Помітили, що якщо через місяць після обрізання викопати такий кущ, то його корені у порівнянні з необрізаним кущем будуть набагато міцнішими, а значить й майбутній врожай обіцяє бути кращим. Те, що така коренева система більш витривала та стійка до морозів, теж не викликає сумнівів, як показує багаторічна практика досвідчених городників.

Чим підгодувати полуницю у серпні
Садівник розповів, навіщо обрізати полуницю в кінці літа

Крім того, те, що разом з листям будуть знищені грибки, комахи, личинки та бактерії теж говорить на користь обрізання, тому що на весні це буде сприяти запобіганню хвороб рослини. Ну і на останок, не маловажним є те, що завдяки цій процедурі кущі полуниці омолоджуються, що продовжує термін користування такої ділянкою. Але разом з плюсами такого підходу потрібно знати й негативний бік тотального обрізання кущів восени.

По-перше, при обрізанні восени разом з обрізаним листям у ґрунт попадуть спори, які за зиму перетворяться на стійкі форми, а навесні потужно атакують молоду зелень. Тому все ж таки з таких міркувань обрізання краще проводити навесні. Далі, початок періоду плодоношення відтермінується на тиждень, хоча врожай буде більшим.

Як підготувати полуницю до зимових холодів
Садівник розповів, навіщо обрізати полуницю в кінці літа

Крім того, при дуже низькому обрізанні, зачепивши генеративні бруньки, ви можете знизити врожай ягід.

Ну і пам’ятаємо, що таке суттєве обрізання є стресом для рослини, що також може привести до затримання періоду плодоношення.

Якщо ви, проаналізувавши всі за та проти, зупинилися на осінньому обрізанні, то зробіть його правильно:
• Обрізайте полуницю до самої землі так, щоб залишилося тільки коріння
• Відразу збирайте обрізане листя, щоб шкідники з нього не розбіглися, та спаліть його
• Після обрізання обробіть рослини відповідними препаратами, щоб знищити остаточно уцілілих комах та їхні личинки
• Полийте кущі рясно водою та підгодуйте добривами.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини