Коли і як потрібно обрізати листя ірисів: піддивилася у сусідки і більше не припускаюсь цієї помилки

Прекрасна квітка ірис — дуже вибаглива гостя на наших теренах. Розповідаємо, як правильно за нею доглядати і якому роль у цьому грає обрізка листя.

Така багаторічна квітка, як ірис відцвітає доволі рано – у червні місяці. Для того, щоб у наступному сезоні ірис знову радував господаря своєю красою, не потрібно припиняти піклуватися про неї після цвітіння. Цій прекрасній рослині потрібен правильний догляд до самої зими.

Одною з найважливіших та необхідних мір з догляду за рослиною є її обрізання. Цю процедуру роблять садовими ножицями одразу, як тільки квітка зав’яне. Річ у тім, що зів’ялі квіти це розсадник для шкідливих мікроорганізмів, які шкодять рослині.

Господиня підказала, як правильно обрізати листя ірисів

Але пам’ятайте, що занадто коротке обрізання, під саме коріння, не дасть можливості квітці накопичити необхідну кількість важливих для її розвитку речовин. Тому радимо обрізати тільки хворе та посохле листя, а здорове залишити до кінця осені.

Двічі на тиждень перевіряйте рослину на наявність зів’ялих квітів, а коли вже цвітіння закінчиться, то квітконоси обріжте, залишивши 2,5 см над корінням. Дуже добре обрізати листя на відстані 15 від землі під час осінніх дощів, а остаточно обрізати рослину краще за все перед першими заморозками.

Окрім того, що не потрібно забувати поливати та підгодовувати іриси, треба вирішити, чи потрібно викопувати іриси на зиму. Досвідчені садівники стверджують, що викопувати рослину не потрібно, а от захистити від морозів необхідно. Особливо цього потребують ніжні сорти та рослини перших трьох років життя навіть зимостійких сортів.

Господиня підказала, як правильно обрізати листя ірисів

Солома, стружка, торф та перегній стануть помічниками у цьому. Вкривайте іриси ними шаром не менше 10 см. Добре буде, якщо зверху нього ви покладете гілля ялинки.
Якщо ж ви вирішили викопати іриси для пересаджування, то знайте, що таку процедуру не потрібно робити частіше ніж 1 раз у 3 чи 4 роки і робити це потрібно у вересні місяці.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини