Догляд за малиною восени: як правильно обрізати кущі та скільки сантиметрів залишати для високої врожайності

Для того, щоб наступного року збирати малину відрами, потрібно подбати про кущі заздалегідь. Для цього варто виконати декілька простих порад від досвідчених городників

Малина – улюблена багатьма та широко поширена ягідна культура. Це зумовлено і смачними та корисними ягодами, і невибагливістю рослини. Навіть сильно запущений малинник здатний хоча б якось плодоносити, а ось кущі, за якими доглядають регулярно і грамотно, можуть просто дивувати врожайністю.

Крім підгодівлі, поливів або обробок від шкідників, малина потребує своєчасного обрізання, серед якого осіннє є найважливішим. Це – абсолютно необхідна процедура для формування здорових та врожайних кущів.

Експерти розповіли, як правильно обрізати малину для високої врожайності
Експерти розповіли, як правильно обрізати малину для високої врожайності

Малина, особливо на родючих, пухких ґрунтах росте дуже швидко. Щороку на кущах формується 15-20 і навіть більше пагонів. Така вегетативна активність дозволяє кущам захоплювати весь новий життєвий простір. На перший погляд, велика кількість пагонів має призводити до збільшення загальної врожайності. Однак, на практиці цього не відбувається. Малина, що надто розрослася, починає плодоносити набагато гірше, а якість ягід помітно падає навіть при рясних підживленнях.

Обрізка малини зазвичай проводиться у два етапи, кожен із яких вирішує свої завдання:

  • Першими видаляють дворічні пагони, що більше не плодоносять. Вони більше не знадобляться, тому далі тільки відбиратиму сили у кущів (орієнтовний термін обрізання – з середини серпня);
  • Другим обрізають надлишковий приріст цього року (на початку вересня).
Як правильно проводити обрізання пагонів у малини
Як правильно проводити обрізання пагонів у малини

У будь-якому випадку, бажано завершити всі роботи досить рано – за 3-4 тижні до приходу холодів. Трохи інакше чинять лише з ремонтантною малиною, оскільки повторно вона плодоносить пізно, близько до морозів, а врожай з’являється на однорічних стеблах. Обрізання однорічних центральних і бічних стебел проводять так, щоб залишки були розміщені рівномірно і не заважали один одному. І у ремонтантних, і у звичайних сортів залишають не більше 8-10 пагонів цього року. У особливо високоврожайних або кущів, що ростуть у складних умовах (на виснажених та важких ґрунтах або у суворому кліматі), їхню кількість можна знизити навіть до 4-6.

Популярне

Подібні новини