Вересень на городі, в саду та квітнику: що треба зробити на початку осені, щоб грядки добре родили влітку

Вересень — дуже важливий місяць для проведення робіт на городі. Дізнайтеся, що необхідно зробити кожному, щоб наступного року отримати багатий врожай.

Є таке прислів’я: “Восени  —  багач, а навесні – прохач”.  Для того, щоб не справдити цей вислів та напередодні  наступного сезону бути при повній зброї, нам потрібно провести певні роботи зараз.

Які ж роботи на городі, в саду та квітнику найбільш актуальні у вересні?

Врожай часнику вже зібрано, тому доцільно зараз підготувати ґрунт під озимий часник. Оберіть ділянку, на якій цього року росли  огірки, томати, інші гарбузові та бобові рослини, та внесіть таку суміш на 1 кв.м: 10 кг перегною, 2 склянки золи. Додайте до них 1 склянку крейди, золи 2 склянки, сульфату калію 2 столові ложки, 1 столову ложку суперфосфату. Тепер ділянку, яку ви відвели під часник засипте цією сумішшю, а потім перекопайте на глибину приблизно 20 см, але не менше.

Як господарське мило може допомогти на городі
Городник розповів, які роботи необхідно зробити у вересні на городі

На ділянці з-під картоплі радимо висадити сидерати. Добре, якщо це буде гірчиця, але горох, люпин, жито та овес також підійдуть. Ці рослини є одночасно і добривами, і санітарами землі. Як тільки вони відростуть до 10-15 см, їх скошують та перекопують разом з корінням.

У цей період привертає до себе пізня капуста, тому що її потрібно захищати від слимаків та гусениць.  Для захисту створюйте з шиферу, плівка та інших подібних матеріалів пастки, а також посипайте деревним попелом та тютюном капусту.

Ще однією капустяною проблемою може стати у цей період її розтріскування. Щоб зменшити приплив вологи до голівки, а саме це є причиною розтріскування, злегка підкопайте її так, щоб надірвалися бічні корінці.

Чим зайнятися в серпні на городі
Городник розповів, які роботи необхідно зробити у вересні на городі

Зараз також  доцільно підготувати посадкові ями для дерев та живців аґрусу та смородини. Самий час закінчити садіння садової суниці, зібрати врожаї сливи, пізніх сортів яблук, груші та винограду. Не забувайте регулярно збирати та прибирати  падалицю. А після того, як плоди будуть зібрані, перекопайте ґрунт навколо стовбурів дерев з одночасним внесенням добрив. Таке перекопування зробіть і у ягіднику.

У вересні потрібно попрацювати й у квітнику. У цей час займіться посадкою цибулинних, а у багаторічників видаліть посохле листя. З однорічників зберіть насіння та приберіть їх. А ще можна висадити клематиси.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини