Як підготувати жоржини для висадки у вересні: прості короткі правила для ідеального палісадника

У вересні окрім інших робіт на ділянках, ми починаємо активно шукати необхідні нам рослини для посадки у майбутньому сезоні. Але іноді ми стикаємось з неприємними сюрпризами.

Як діяти в такій ситуації, коли бульби жоржини, які плануєте посадити на весні, через те, що вони лежали в погребі з недостатньо низькою для них температурою, вже в вересні починають активно проростати?

По-перше, пророслі відростки потрібно терміново обрізати, а місце обрізання присипати деревною золою або розтовченим активованим вугіллям.

Квіткар розповів правило для підготовки жоржин до висадки

По-друге, запам’ятайте, що бульби потрібно зберігати при температурі 5-7 градусів, а вологість повинна досягати 60-70%. Тому зберігання у погребах з такими характеристиками – саме те, що потрібно.

Візьміть коробки або ящики та наповніть їх просушеною хвойною тирсою, піском або торфом.

Деякі досвідчені садівники стверджують, що не обов’язково бульби жоржин кудись закладу вати, достатньо розкласти їх на поличці так, щоб вони не торкалися одна одної. А от для того, щоб бульби не зморщувалися, рекомендують їх перед зберіганням потримати у глиняній рідині, змішаної з фунгіцидом. Потім просушіть їх, розкладіть та 1 раз на місяць оглядайте та викидайте ті, що мають суттєве загнивання.

Квіткар розповів правило для підготовки жоржин до висадки

Якщо загнивання часткове з невеликими ділянками ураження, то їх просто вирізають до здорових шарів. А якщо бульби жоржин зморщились, то тоді потрібно їх злегка збризнути водою.

Якщо в вас немає погребу, або він за своїми характеристиками не годиться, то можна зберігати бульби жоржин у холодильнику: кореневища замотують у бум агу та складають у пакет й зберігають в овочевому ящику.

Серед квіткарів розповсюджені ще деякі способи зберігання бульб жоржин. На приклад, пропонують створити для них “кожух” з парафіну, або двічі занурити бульби у збитий білок, а потім зберігати їх у харчовій плівці.

Популярне

Подібні новини