Підслухала на базарі і тепер роблю так завжди: висаджую лохину у вересні та збираю врожай мішками

Навіщо висаджувати кущі лохини у вересні? Яка з цього користь та чому садівники радять почати займатися доглядом за рослиною восени — дізнайтеся у матеріалі.

Через те, що в лохині безліч корисних для людини мінералів та вітамінів, вона набула широкої популярності серед дачників. Лохина — рослина довголітня і родити може протягом 30 років, але за умови правильного догляду за нею.

Сьогодні розглянемо, коли та як правильно посадити лохину на дачній ділянці.

З цього приводу садівники не можуть дійти єдиної думки: деякі вважають, що краще висаджувати весною, щоб запобігти замерзанню саджанців взимку, а інші навпаки ризикують і висаджують восени, тому що навесні можна не вгадати й пропустити правильний момент посадки.

Оберіть правильно  саджанці

Сорти лохини обирають згідно з кліматичними умовами, в яких ви плануєте її вирощувати: для районів з холодним кліматом рекомендується низькоросла канадська лохина, а для теплих районів з довгим спекотним літом підійдуть сорти садової лохини. Найкраще приживлюються дворічні та трирічні саджанці.

Де краще посадити кущі лохини?

Садівник розповів, навіщо висаджувати лохину у вересні

У зв’язку з такими особливостями лохини як потреба бути захищеною від вітру та сонцелюбність, необхідно враховувати це при виборі місці постійного зростання ягоди.

Стосовно ґрунту, у якому лохині буде комфортно. Лохина любить кислий ґрунт. Оскільки коріння лохини погано переносять землю, у якій до неї вже росли якісь культури,  буде добре, якщо ягідник ви закладете на торф’яно-піщаних або торф’яно-суглинних дренованих ґрунтах. Вода у такому ґрунті повинна залягати на глибіні 40-70 см від поверхні.

Як правильно саджати лохину?

Садівник розповів, навіщо висаджувати лохину у вересні

Яму підготуйте за 2-3 тижні до посадки шириною 1 м та глибиною 20 см. Відстань між кущами 0,3-0,5 м для низькорослих, 0,7-1 м – для середньорослих і до 1,5 м – для високорослих. Ширина між рядами від 1 до 3 м в залежності від висоти та ширини кущів.

На дно ями насипте до 10 см дренажу у вигляді хвої, шишок, соснової кори. Далі заповніть яму субстратом та, обережно розправивши коріння саджанця, посадіть його, присипте землею та рясно полийте водою. Не забудьте замульчувати ґрунт під кущем.

Популярне

Подібні новини