Підслухала в черзі на базарі і тепер завжди так роблю: груші на деревах більше не гниють та опадають вчасно

Якщо в саду ростуть пізні груші, то для декого зараз стає актуальною така проблема, як загнивання плодів прямо на деревах: поверх шкіри на плодах утворилися світлі кільця. Що робити? Спробуємо розібратися.

Груші ще не опали, а вже згнили прямо на дереві? Цьому є достатньо просте пояснення. Річ у тому, що наприкінці літа — початку осені набуває масовості грибкова хвороба моніліозом, або, по-простому, плодова гниль. Ця грибкова хвороба дуже швидко розповсюджується від одного дерева до інших.

Фермер порадив, що робити, аби груші не гнили на деревах

Коли спори гриба вражають плоди груші, то спочатку на них з’являються не великих розмірів бурі плями, які з часом розростаються і потім на шкірці утворюються білі світлі нарости. Якщо вчасно не зняти такі плоди, то вони спочатку стануть зморщеними, загниють, а потім залишаться на дереві на усю зиму. На весні вони створять нову загрозу врожаю. Тому так важливо своєчасно прибирати з дерев заражені плоди й обов’язково їх знищувати разом з опалим листям. Ці профілактичні дії зробити легше, ніж лікувати заражені дерева.

Фермер порадив, що робити, аби груші не гнили на деревах

Окрім того, потрібно після збирання врожаю та навесні обробити груші бордоською рідиною або протигрибковими препаратами — фунгіцидами. Нагадаємо як зробити бордоську рідину: у 10 літрі води потрібно розчинити 300 г мідного купоросу та 450 г негашеного вапна.

Ще однією мірою є регулярне перекопування пристовбурного кола дерева. Причому лопату перед кожним перекопуванням потрібно дезінфікувати.

Коли ви будете відправляти груші на зберігання, то ретельно перевіряйте їх на наявність зараження. Відбраковуйте та безжалісно знищуйте навіть з мінімальними ознаками гнилі.

Дерева, які ростуть без дотримання дистанції й через те погано провітрюються, найбільш вразливі, тому при висаджуванні саджанців майте це на увазі.

Крім того, вкрай важливо обирати для посадки сорти груші, які мають стійкий імунітет до грибкових хвороб.

Популярне

Подібні новини