Коли викопувати моркву у 2023 році: оптимальні терміни збору врожаю, враховуючи спеку цього літа

Чимало городників цікавляться тим, коли потрібно викопувати моркву. Розповідаємо про терміни збирання врожаю яскравого й солодкого овочу у вересні 2023 року

Вирощування моркви потребує неабияких витрат часу та зусиль. І коли врожай дозрів, важливо вчасно прибрати його з городу, аби вся ваша праця не виявилась марною. Терміни викопування моркви у кожному кліматичному регіоні різні, проте існують деякі загальні ознаки, які вказують на потребу прибирати врожай.

Коли викопувати моркву у вересні

Будь-який досвідчений городник скаже, що точних термінів викопування будь-яких овочів немає, адже кожен самостійно встановлює дати з урахуванням важливих факторів. Все настільки просто що цю пораду можна назвати банальною – орієнтуйтесь на свій сорт моркви. Існує морква раннього терміну дозрівання (від 80 до 95 днів), середнього (80-110 днів), пізнього (понад 110 днів).

Експерти розповіли, коли потрібно прибирати моркву з городу у вересні 2023 року
Експерти розповіли, коли потрібно прибирати моркву з городу у вересні 2023 року

Ранні сорти прибирають орієнтовно у липні та на початку серпня, а ось сорти середнього дозрівання викопують наприкінці літа, у самому серпні. Щодо пізніх сортів, їх прибирають з городу не раніше ніж на початку вересня. Проте, досвідчені городники рекомендують прибрати з городу всю моркву до середини першого осіннього місяця, навіть якщо погода дозволяє залишати плоди у землі.

Як зрозуміти, що моркву потрібно викопувати

Крім рекомендацій виробників насіння та знавців городньої справи, є й інші ознаки, які вказують на те, що моркву час прибирати з городу. Так, наприклад, пожовтіння нижнього листя розетки є першим сигналом, що варто викопати на “пробу” коренеплід.

Як зрозуміти, що моркву вже час викопувати й прибирати з городу
Як зрозуміти, що моркву вже час викопувати й прибирати з городу

Разом з цим, запам’ятайте, що розетка листя не повинна бути повністю пожовклою і зав’ялою, адже це не є ознакою дозрівання. Навпаки, такі зовнішні ознаки вказують на хворобу або нестачу харчування, вологи, підмерзання, особливо якщо бадилля бузкового відтінку з легким “сивим” відтінком.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини