3 головні садові справи, які потрібно встигнути зробити у вересні: щоб навесні не хапатись за все підряд

На початку осені потрібно обов'язково встигнути зробити низку різних справ. Розповідаємо, про обов'язкові завдання кожного відповідального городника

Восени справ на землі стає трохи менше. Основний урожай зібраний і з’являється можливість готувати сад та город до зими. Нині є два основних завдання. Перше – це полегшити рослинам зимівлю та зробити так, щоб на наступний рік вони дали гарний урожай чи пишне цвітіння. Друге завдання – скоротити кількість робіт навесні. Перша група заходів є обов’язковою, точніше дуже бажаною. Друга – завдання, які виконують за можливості та відповідного бажання.

Які обов'язкові завдання повинен виконати кожен городник на своїй ділянці
Які обов’язкові завдання повинен виконати кожен городник на своїй ділянці

Що потрібно зробити восени на городі

Внести добрива. Восени можна вносити і органічні, і мінеральні добрива. Свіжий гній вносять саме восени, під перекопування або врозкид. Так роблять, якщо немає можливості чи бажання компостувати гній. Свіжий гній з осені можна вносити під деякі городні культури – картопля, морква, огірки та інші гарбузові. Компост також можна вносити восени, щоб не возитися з цим навесні.

Наступне завдання – посадити саджанці дерев та чагарників. У середній смузі деревні та плодові культури найкраще садити наприкінці вересня та до середини жовтня. Потрібно вибрати час, коли вже пройшли дощі, а ґрунт набрав у себе вологу на значну глибину. В останні роки осені у нашій країні стали теплими та сухими. Якщо стоїть такий вересень, з посадкою краще почекати або ж не поспішати купувати саджанці та взяти їх у знайомих городників. Якщо таки довелося посадити рослину в суху погоду, культуру потрібно дуже добре полити – і не один раз.

Що потрібно обов'язково встигнути зробити на городі на початку осені
Що потрібно обов’язково встигнути зробити на городі на початку осені

Восени також важливо провести санітарне прибирання. Мова йде про прибирання всіх рослинних залишків, на яких можуть бути личинки, що залишаються зимувати, дорослі шкідники, які готові ось-ось піти на зимівлю. Бадилля томатів і картоплі найкраще спалити. Так само варто зробити і з листям, зібраним з-під плодових та ягідних культур, обрізаним листям суниці, листям троянд, пагонами багаторічників, схильних до хвороб, старими пагонами смородини, малини, аґрусу.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини