Перекопувати чи ні: що робити з грядками восени для того, щоб родили наступного року якнайбільше

Після того, як врожай зібраний, перед городниками постає питання стосовно очищення ділянок та їхнього перекопування. Наскільки доцільне осіннє перекопування та прибирання розберемось зараз.

Не підлягає сумніву необхідність в осінньому перекопуванні землі. За це говорять наступні факти:

  • У перекопаному ґрунті корені бур’янів краще розкладаються. То того ж їхні корені, що опиняються на поверхні, зимою перемерзнуть, а їхнє насіння навесні з-під товстого шару ґрунту не зможе прорости;
  • Також не зможе вижити велика кількість шкідників (гусінь хрущів, личинки дротяника), які також опиняться назовні в результаті перекопування;
  • Земля, що перекопана восени краще буде утримувати вологу, бо більше поглинає опади.
Експерти розповіли секрети догляду за городом у вересні

Крім того, при перекопуванні можна водночас поліпшити якість ґрунту, вносячи органічні та мінеральні добрива, закопування таких рослин як кропива, календула, чорнобривці, а також лушпиння цибулі. У важкий та кислий ґрунт доцільно разом з перекопуванням внести золу чи вапно, а за потреби ще й пісок.

Залишайте перекопаний ґрунт у великих грудках для того, щоб воно слугувало зимою для снігозатримання, а під кущами та деревами робіть глибоке розпушування.

Сухе бадилля на городі можна спалити й одразу перекопати, а можна покласти його у компостну яму. А от спалювати листя не варто, тому що багато шкідливих речовин при спаленні виділяється у повітря.

Експерти розповіли секрети догляду за городом у вересні

Якщо цього сезону у вас на ділянці було спиляно старе дерево і вам потрібно позбавитись пня, то у вас вибір такий: корчування, яке є дуже працемістким, та знищення за допомогою селітри, при якому пень повністю буде знищено через рік: селітру засипають в отвори, які роблять перфоратором, трохи зволожують та накривають плівкою. Плівку обмотують мотузкою та залишають поки пень не зруйнується. Інші способи прибирання пеньків не ефективні.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини