Чи варто залишати цибулини гладіолусів у ґрунті на зиму? Поради для зимівлі квітів у палісаднику

Гладіолус — квітка гладіаторів. Вони вважали її своїм амулетом, тому цибулину носили на грудях під час боїв. Для нас гладіолус – чудова прикраса будь-якої клумби.

Сьогодні поговоримо про те, чи варто залишати цибулини гладіолусів зимувати у відкритому ґрунті та коли краще викопати їх та відправити на зберігання до весни.

Досвідчені квіткарі категорично не радять залишати цибулини у землі з наступних причин:

  • Гладіолуси чутливі до заморозків, тому через низькі температури вони загинуть;
  • Навіть у теплу зиму вони можуть згнити під час відлиги;
  • Ті цибулини, що перезимують у ґрунті значно втратять імунітет;
  • Цибулини гладіолусів полюбляють всілякі гризуни.

Отже, постає питання, коли краще викопувати гладіолуси.

Садівник розповів, як допомогти перезимувати гладіолусам

По-перше, важливим моментом у цьому той факт, що цибулині необхідно дати відпочити у землі перед викопуванням приблизно 45-50 діб. Для цього на початку цього терміну потрібно прибрати повністю стрілки, щоб вони не висмоктували з рослини зайві сили.

По-друге, необхідно виконувати наступне:

Оскільки квітки темного кольору більш інших схильні до хвороб, то їх необхідно викопувати раніше за всіх.

Далі викопуйте спочатку ранні сорти, потім середні й, на останок, пізні. Але самими останніми слід прибрати цибулини тих квітів, що не цвіли у цьому сезоні.

Майте на увазі також, що температура до мінус 5° не зашкодить цибулинам, навіть при -7° – ще можна не прибирати їх, а от нижча може погубити бульбу.

Гладіолуси теж треба готувати до зими
Гладіолуси теж треба готувати до зими

Уважно придивляйтеся до бульбоцибулин на наявність чорної або коричневої плямистості, інакше залишивши з цим цибулини, ви не зможете запобігати уникненню їхнього захворювання.

Викопувати потрібно у суху та сонячну погоду. Постарайтеся викопати максимальну кількість цибулин за для того, щоб решта, що перезимує, не засмічувала ділянку у наступному сезоні слабкими квітами, які не здатні будуть давати квіти.

Популярне

Подібні новини