Підказали в черзі на базарі: зробила це, і листя огірків на моєму городі більше не жовтіють. Прості правила

Сьогодні ми розглянемо причини жовтіння листя в огірків - ситуацію, з якою стикалися у своїй городній практиці, напевно, і ви, а також поділимося домашнімі методами розв'язання цієї проблеми.

Огірки – популярна овочева культура, яку однаково люблять і дорослі, і діти, тому так часто їх можна побачити не тільки зростаючими на дачних ділянках, а й на підвіконнях та балконах багатоповерхових будинків.

Але, як і будь-яка рослина, перш ніж обдарувати вас щедрим урожаєм, огірки “зажадають” до себе уважного підходу і систематичного догляду.

Часто городники-початківці стикаються з ситуацією, що іноді їхнє листя починає жовтіти, що може знижувати врожайність і якість плодів. За допомогою наведених у статті простих засобів ви зможете зберегти ваші огірки зеленими та здоровими протягом усього сезону.

Також не забувайте про регулярний догляд за рослинами й правильний полив огірків, тоді ваш урожай буде багатим і соковитим.

Неправильний полив

Один із головних факторів жовтіння листя у огірків – це неправильний полив. Нестача води або, навпаки, надлишок вологи може зашкодити рослинам. Важливо підтримувати регулярний полив, особливо у спеку, але уникати поливу у дощовий період.

Густа посадка

Якщо огірки посаджені дуже щільно, вони починають затіняти один одного. Рослини потребують достатньої кількості світла, тому вибирайте місце для посадки, де не утворюватиметься тінь.

Захист від сонячних променів

Але й пряме сонячне проміння може пошкодити огірки. Розгляньте можливість посадки огірків у місці, де вони отримають трохи тіні. Поливайте рослини під корінь, щоб уникнути випалу листя.

Кліматичні умови

Огірки не переносять сильні холоди, тому врахуйте клімат вашого регіону під час посадки. Якщо ж огірки вирощуєте на підвіконні, то подбайте, щоб листя рослини не стикалося з шибкою, а також уникайте розміщення горщиків на протягу.

Хвороби та шкідники

Деякі хвороби та шкідники, такі як фузаріоз, мучниця та трипси, можуть також призвести до жовтіння листя. Важливо вчасно боротись із ними.

Пожовтіння листя може статися через дефіцит поживних речовин
Пожовтіння листя може статися через дефіцит поживних речовин

Нестача поживних речовин

Пожовтіння листя також може бути пов’язане з недостатньою кількістю поживних речовин у ґрунті, таких як азот, фосфор або калій.

Але, як кажуть, є проблем – знайдуться й шляхи її вирішення. Досвідчені дачники радять користуватися наступними народними засобами, щоб розв’язувати цю проблему.

Хліб та йод

Простим та ефективним способом є обробка огірків хлібом та йодом. Замочіть буханець хліба на ніч, вранці додайте трохи йоду та розведіть цю суміш у воді (у пропорції 1 л суміші на відро води). Обприскуйте огірки цією сумішшю раз на два тижні.

Молочна сироватка

Молочна сироватка – відмінний засіб проти жовтіння листя. Змішайте 5 літрів води з 1 літром молочної сироватки та поливайте огірки цією сумішшю раз на тиждень. Крім того, цією сумішшю можна і обприскувати рослину. Це також допоможе у запобіганні грибковим хворобам.

Цибулина

Цибулина містить корисні речовини. Приготуйте настій із цибулини, розведеної у воді. Для цього порізану цибулю залийте холодною водою, доведіть до кипіння і наполягайте 12 годин. Далі процідіть та розбавте водою у співвідношенні 2:8. Цією сумішшю можна обробити як внутрішню, так і зовнішню сторону листя.

Популярне

Подібні новини