Не обрізайте абрикосу, поки не дізнаєтесь як: без цих гілок врожаю не побачите. Формування крони абрикоса

Осіння обрізка абрикоса - це важливий етап у догляді за деревом, який може істотно вплинути на його здоров'я і плодоношення. У цій статті наведені поради, як правильно робити обрізку молодих дерев.

Ви, напевно, помічали, що абрикоси у вашому саду швидко ростуть. Але, можливо, не знали, що без регулярної обрізки в перші роки після посадки вони можуть стати неслухняними і перенасиченими плодами, що в результаті призведе до їхньої слабкості та хвороб в подальшому.

Осіння обрізка абрикоса має свої особливості. Вона проводиться в середині жовтня, коли сокорух вже сповільнився, але потрібно встигнути це зробити до настання заморозків.

Для виконання цієї роботи вам будуть потрібні:

  • гостра ножівка,
  • секатор,
  • гострий ніж,
  • драбина,
  • садовий вар.

Обрізку краще проводити за один день, уникаючи розтягування цього процесу.

Давайте розглянемо основні моменти осінньої обрізки молодих дерев від 1 року до 3 років.

Обрізка 1-річних абрикос

Навіть молоді саджанці абрикоса потребують обрізки. Вкорочуйте стовбур на 10-15 см, стимулюючи ріст бічних гілок. Якщо цього не зробили під час посадки, обов’язково зробіть це наступного року восени. Це допоможе формуванню міцних бічних гілок.

Обрізка абрикос
Обрізка абрикос

Обрізка 2-річних абрикос

На цьому етапі дерево вже має 3-4 бічні гілки. Восени вкорочуйте їх на 10-15 см, щоб стимулювати розгалуження. Якщо є занадто багато гілок, видаліть частину з них на кільце і залиште тільки міцні та добре розташовані гілки.

Правило укорочення гілок
Правило укорочення гілок

Обрізка 3-річних абрикос

На цьому етапі крона дерева вже починає набувати форми. Залиште на кожній скелетній гілці 3-5 міцних відростків і вкоротіть їх на 20-30 см. Обріжте зайві гілки на кільце. Намагайтеся формувати крону в один ярус для зручності догляду.

Обрізка кільце
Обрізка кільце

Правильна осіння обрізка абрикоса допоможе дереву довше залишатися здоровим і продуктивним. Врахуйте, що це особливо важливо для ранніх і середньоранніх сортів абрикоса, які схильні до надмірного плодоношення. Однак для пізніх сортів, осіння обрізка може бути недоцільною.

Популярне

Подібні новини