Бадилля перетворюється на ідеальний ґрунт: сусідка розповіла, чому завжди залишає обрізане бадилля на городі

Хоча багато городників воліють позбавлятись від щойно обрізаного бадилля, чимало експертів радять залишати його прямо на городі. Розповідаємо про користь від такої маніпуляції

Осінь – час збирання врожаю. Але після того, як городники збирають усі плоди, на городі залишається найцінніше добриво – бадилля, яке багато хто намагається або викинути, або, у кращому разі, віднести на купу до компосту. Втім, таку підкормку варто залишати, адже у надземній частині будь-якої овочевої культури вітамінів, макро- та мікроелементів не менше, ніж у самих плодах. І всі речовини потрібно обов’язково повернути ґрунту, щоб наступного року посаджені рослини могли порадувати вас багатим урожаєм.

Навіщо залишати бадилля на городі

Для збагачення ґрунту корисними речовинами можуть підійти бадилля від буряка та моркви, зелень кабачків та гарбуза, листя капусти, залишки квіткових культур і навіть скошена газонна трава. Єдина умова, якої потрібно дотримуватись – будь-яке бадилля має бути здоровим, на ньому не повинно бути ознак жодних грибкових чи вірусних захворювань. Що стосується способу удобрення бадиллям, то існує кілька способів це зробити.

Експерти розповіли, навіщо залишати обрізане бадилля на городі та чим це корисно
Експерти розповіли, навіщо залишати обрізане бадилля на городі та чим це корисно

Наприклад, бадилля від кабачків, капусти і гарбузів можна закопати у невеликі траншеї на грядці. А перепріваючи, вони віддадуть корисні речовини у ґрунт. Також, кабачкове і гарбузове бадилля можна використовувати під час створення теплих грядок. Його можна закладати у нижній ярус разом із сухою травою. Потім залишиться всього помістити над заготівлею гній та родючу землю.

А ось що стосується бадилля від моркви, його можна подрібнити і перекопати із землею. Також можна просто розкласти його на грядку, на якій ви посадите цибулю наступного року. Крім того, якщо ви саджаєте цибулю восени, то грядки можна замульчувати подрібненим морквяним бадиллям.

Бадилля буряка рекомендують накладати як мульчу на грядку з озимим часником. Вона довго лежить свіжою та соковитою, якщо укласти шаром не менше 5 сантиметрів. Таке бадилля не гниє, як капустяне, а повільно в’яне та засихає, утворюючи на ґрунті захисний шар. Це – чудовий спосіб не лише підгодувати часник, а й створити захист під час морозів.

Навіщо обрізане бадилля залишають на городі та чим така маніпуляція корисна
Навіщо обрізане бадилля залишають на городі та чим така маніпуляція корисна

Бадилля буряка є відмінним джерелом бору для рослин. Ця речовина сприяє прискоренню обміну речовин, стимулює утворення хлорофілу та забезпечує кореневу систему рослини киснем.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини