Хвойний опад на городі та у саду: чим корисний та де його взяти. Найкорисніші лайфхаки, які вам не говорили

Хоча чимало городників не приділяють особливої уваги хвойному опаду, він може стати ідеальним добривом для ґрунту. Розповідаємо, як правильно потрібно його використовувати

Кожен садівник, який на власній ділянці вирощує хвойні рослини, точно знає, що таке хвойний опад. Хоча багато городників вважають його простим сміттям і намагаються позбутись від нього, як і від листя зі звичайних дерев, експерти радять використовувати гілочки від хвойних дерев для інших цілей. Розповідаємо, чим хвойний опад корисний для рослин.

Як використовувати хвойний опад у саду

Хвоя є джерелом неймовірно великої кількості корисних речовин і вітамінів, а її беззаперечною перевагою є можливість тривалого зберігання без додаткової обробки. Зберігати хвойний опад ви можете у звичайних мішечках із тканини у добре провітрюваних приміщеннях. А ось готувати з хвої можна не лише різні настої чи відвари, але і добрива.

Як можна використовувати хвойний опад на своїй ділянці та що з ним робити на городі
Як можна використовувати хвойний опад на своїй ділянці та що з ним робити на городі

Якщо мова йде про приготування компосту з маленьких гілочок, то варто бути готовим до того, що це – тривалий процес. Для приготування такого добрива потрібно буде витратити близько двох років, а у процесі хвойний опад потрібно постійно провітрювати. Втім, знайте, що такий довгий час приготування точно виправдає себе. У результаті ви отримаєте неймовірно поживне добриво, в якому багато ефірних олій, фітонцидів та інших речовин, які живлять рослини та відлякують шкідників.

Крім того, за допомогою хвойного опаду ви можете створювати так звані вертикальні теплі грядки. Для цього потрібно виготовити або замовити спеціальний короб, розмір якого відповідатиме вашим потребам. Наступним кроком потрібно заповнити його заздалегідь заготованими хвойними голками. Їх варто викласти на саме дно коробки, а також присипати тонким шаром золи. На неї викладається сухе листя, стара трава, солома, бадилля овочевих культур.

Як правильно використовувати хвойний опад для удобрення городу та ґрунту
Як правильно використовувати хвойний опад для удобрення городу та ґрунту

Хвойний опад потрібно викладати таким чином, щоб зверху у виготовленому коробі залишилось близько 20-30 сантиметрів. У майбутньому їх потрібно засипати звичайним родючим ґрунтом з вашого городу. Найкраще створювати такі грядки восени.

Популярне

Подібні новини