Доглядаємо за виноградом у жовтні правильно: 5 важливих дій, які повинен зробити кожен господар

Догляд за виноградом восени включає ряд важливих процедур, спрямованих на підготовку рослини до зими та збереження її здоров'я. Важливо памʼятати головні правила догляду за рослинами.

Вирощування винограду – заняття не з легких. Потрібно бути впевненими у своїх діях, але не менш важливою частиною вирощування плодів є якісна підготовка до зими. Редакція сайту добрі новини підготувала 5 головних кроків, які вам потрібно зробити для того, щоб ваші рослини пережили зиму та лютий мороз.

Зберіть урожай винограду в завершення сезону. Плоди повинні бути зрілі, але не перезрілі. Видаліть уражені чи незрілі плоди. Восени рекомендується провести осінній обріз. Він включає видалення слабких гілок і лоз, а також короткі обрізки велетенських пагонів. Це допоможе зберегти силу рослини та забезпечити кращу циркуляцію повітря навколо винограду.

5 головних дій під час осіннього догляду з виноградом
5 головних дій під час осіннього догляду з виноградом

Приберіть та викиньте уражені гілки та лози, щоб запобігти поширенню хвороб та шкідників. Можливо, вам знадобиться застосувати фунгіциди або інші засоби для профілактики. Обрізані гілки та лози слід обробити захисним антисептиком або гідрульованою крейдою, щоб запобігти зараженню і розповсюдженню інфекцій. Виноградні лози слід підготувати до зими. Зав’яжіть лози до опори, захистіть їх від вітру та низьких температур. Виноградну ділянку також можна вкрити агроволокном або соломою для додаткового тепла.

Якщо виноградні рослини вимагають додаткового підживлення, вносьте необхідні добрива, зокрема фосфор та калій, які сприяють розвитку кореневої системи та стійкості до холоду. Під час осіннього догляду видаліть довгі вусики (пагони) з лоз, оскільки вони можуть стати джерелом інфекцій та засмічувати рослину. Після завершення робіт зберігайте садове обладнання та інвентар у висушеному стані, щоб вони не пошкоджувалися від корозії.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини