Більше ніколи не викидаю опале листя і солому: роблю з цього відмінну мульчу для родючості городу

Велику кількість проблем на своєму городі ви зможете вирішити за допомогою мульчі. Що таке мульча та для чого вона: поговоримо про неї детальніше у цьому матеріалі.

У природі аналогом мульчі виступають трави, листя та гілки, які відмираючи, додають новий шар підстілці ґрунту щорічно.

Копіюючи природу, людина додумалась створити таку підстилку власноруч. Що ж дає мульчування на дачній ділянці? Можна однозначно сказати, що мульчування поліпшує ґрунт.

Піщаному – допомагає  утримувати вологу та корисні речовини, сприяє розпушенню глинистому, попереджає ерозію та утворення  корки після дощу, нівелює температурний вплив на ґрунт.

А ще мульча приносить користь, коли перегниває у гумус. Вона сприяє збільшенню хробаків, користь від яких всім відома.

Існує декілька основних правил мульчування

Фермер розповів, як своїми руками зробити мульчу

Перше правило стосується часу викладання мульчі. Навесні потрібно дочекатися, коли земля “прокинеться”. Першою ознакою цього є проростання бур’янів. А от восени з мульчею не затягують, бо не треба швидкого промерзання ґрунту.

Друге правило про те, що стару мульчу обов’язково потрібно зібрати та відправити або у компостну яму, або спалити. Якщо цього не зробити, то хвороби та шкідники, що накопичились в ній, багаторазово розплодяться.

Третє. Всі знають, що мульча не дає рости бур’янам й тому поспішають мульчувати молоді сходи. При цьому забувають, що мульча притемняє рослину. Отже, мульчування молодої культури, яка не виросла до 10 см є помилкою. Далі. Не забувайте перед мульчуванням розпушити землю сапкою або лопатою.

Городник розповів, чому не варто вкидати з городу стару мульчу
Фермер розповів, як своїми руками зробити мульчу

Не правильно мульчувати як занадто тонким шаром мульчі (вона не дасть ніякого ефекту), так і товстим (згниє і мульча, і рослина). Оптимальною спеціалісти вважають товщину мульчі  3-7 см.

Не все, що є під рукою, годиться для мульчування. Найкращим універсальним матеріалом вважається скошена газонна трава, а також солома та листя.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини