Тепер завжди збираю обліпиху та більше не скаржуся на імунітет: все про ягоду для здоров’я

Наприкінці літа або навіть зараз, восени майже останньою збирають цю цілющу ягоду обліпиху. Окрім цієї назви її ще називають золотим деревом, верботереном, плоховником.

Обліпиха більш поширена назва, бо ягоди й справді дуже щільно обліплюють гілочку, на якій ростуть. Вони мають оранжевий колір та кисло-солодкий смак. Зацвітає кущ обліпихи у травні, а плоди досягають максимальної стиглості у вересні-жовтні. Серед городників обліпиха має популярність завдяки корисним речовинам, які входять у її склад: каротиноїди, нікотинова, фолієва та інші кислоти, велика кількість вітамінів, у тому числі й вітамін С.

Обліпиха
Експерти обговорили, чому потрібно вживати обліпиху у раціоні

У листах є кумарин, а у корі серотонін. Обліпиха має лікувальні властивості, які використовують при лікуванні носоглотки та ротової порожнини, опіках, атеросклерозі, гінекології та інших захворюваннях. Особливою популярністю користується олія, що виготовляється на основі обліпихи: насіння цієї ягоди висушують, потім розмелюють та заливають 1:1 соняшниковою олією. Далі це настоюють 2-3 тижні у темному місці.

Зберігати обліпиху можна у сушеному вигляді. Для цього перебрані плоди миють, обсушують, а потім відправляють в електросушарку або духовку при t 50° з прочиненими дверима. Надалі сушену ягоду зберігають у сухому теплому місці.

Експерти обговорили, чому потрібно вживати обліпиху у раціоні

Можна скористатися для зберігання обліпихи методом заморозки. Помиті та обсушені плоди морозять у 2 етапи. Спочатку заморожують, виклавши ягоди в 1 шар, а потім розкладають по пакетах та знову відправляють до морозилки на зберігання.

Найсмачнішим способом зберігання є перетирання її з цукром. Для цього ягоди подрібнюють до стану пюре, яке потім проціджують через сито. Потім його змішують з цукром 1:1та зберігають у банках в холодильнику.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини