Солома, трава або хвоя – чим найкраще мульчувати малину восени: як правильно доглядати ягоди у жовтні

Для того, аби малина могла спокійно перенести зимовий холод, а навесні знову повернутись до життя, восени потрібно подбати про цю рослину. Розповідаємо, як це зробити

Солодку ягідку люблять усі. Щоб уберегти її від морозів взимку, а влітку – захистити від спеки, потрібно обов’язково навчитись правильно прикривати коріння рослини. Необхідно зробити це вчасно та дотримуючись усіх особливостей і тонкощів процесу.

Мульчування малини – подробиці

Особливість цієї садової культури – близькість кореневої системи до ґрунту. Вона знаходиться на глибині 20-30 сантиметрів. Саме тому зростає небезпека вимерзання в холодну зиму, при стрибках температури в лютому-березні. Весняна та літня посуха також шкідливі для кущів: через брак вологи знижуються врожаї, плоди дрібнішають і сохнуть.

Експерти розповіли, навіщо мульчувати малину та як їй це допомагає перенести зимові холоди
Експерти розповіли, навіщо мульчувати малину та як їй це допомагає перенести зимові холоди

Мульчування малини знімає ці та інші проблеми. Якщо її ніжки прикриті, ґрунт довше залишається вологим: поливати можна рідше. Земля не перегрівається в спеку і менше остигає в холодну пору, краще зберігаючи тепло. “Ковдра” рятує кущі від шкідників та хвороб. Розкладаючись із часом, мульча стає гарним добривом для ґрунту, робить його родючим і пухким.

Найкраще прикривати ніжки малини покривалом з органіки. Втім, можна використати також і сучасні синтетичні матеріали. Варіанти мульчі відрізняються зовнішнім виглядом та складом. Обираючи свій варіант, потрібно враховувати сезонність.

Восени покривний шар насамперед повинен захистити культуру від майбутніх морозів, перепадів температури в безсніжну зиму. Ідеально підійде торф із нейтральною кислотністю. Тирсу з листовим опадом застосовують тільки таку, яка вилежала 2-3 роки. Компост – крайній і доволі небажаний варіант, адже у його складі багато непотрібного у цей час ґрунту азоту. Хоча той компост, який вже вилежався — зовсім інша справа.

Експерти розповіли, як правильно мульчувати малину восени для хорошого врожаю наступного сезону
Експерти розповіли, як правильно мульчувати малину восени для хорошого врожаю наступного сезону

Варто зазначити, що менш бажаним є укриття малини тирсою, сосновими голками, особливо тими, які впали з ялинки, тріскою, свіжоскошеною травою. Крім органіки, з роллю ковдри чудово впораються спанбонд, картон та папір.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини