Цей спосіб гуманно спровадив зайців з мого саду під час холодів: більше не гризуть кору та не псують сад

Чудові пухнасті звірятка – зайці можуть взимку заподіяти невиправну шкоду у яблуневому саду та залишити господарів без врожаю. Ці вегетаріанці за відсутності зелені залюбки харчуються корою дерев.

Якщо ви побачили під деревами на снігу заячі сліди, а на висоті до 1 м по корі дерев обдертість, то можна не сумніватися, що шкідник вже обрав собі їдальню і треба терміново спасати дерева. Мова, зрозуміло, піде не про знищування тварин або розташування капканів на них, а про дієві гуманні способи захисту саду. Таких способів вигадано достатньо.

Бар’єрний захист

Фермер розповів, як гуманно захистити свій сад від зайців

Для цього вам потрібно придбати дрібну металеву сітку, а потім вкопати її у ґрунт на глибину 30 см, щоб заєць не зміг її підірвати. Стовбури дерев обмотуйте сіткою заввишки 130 см.

Якщо у вас немає можливості чи бажання працювати з сіткою, то скористуйтеся досвідом предків: обв’яжіть стовбури лапником у кілька шарів гілками вниз.

З сучасних матеріалів таких як мішковина з-під цукру, пластикові пляшки, старі капронові колготки також, проявивши креатив, можна зробити надійний захист. Втім не варто використовувати з цією метою чорну плівку або руберойд. Від них через перепад температур навесні кора може потріскатися.

Хімічні засоби захисту

Фермер розповів, як гуманно захистити свій сад від зайців

Серед таких засобів найбільш дієвим є побілка стовбурів. Серед сучасних товарів можна обрати речовини для побілки з мідним купоросом у складі. Така спеціальна побілка добра тим, що вона не змивається дощем.

Зі старовинних засобів можна порекомендувати розвісити на гілки змочені дьогтем стрічки або шматки собачої шерсті, запах якої не переносять зайці. Відлякує вухастих й запах полину, а, значить, гілками цієї рослини варто обмотати стовбур та нижні гілки дерев.

А що робити, коли виявилось, що кору вже їдоки обгризли?

Зрозуміло, що коли кора обдерта повністю по колу, то дерево вже не врятувати, а при незначних пошкодженнях рани потрібно обробити садовим варом.

Популярне

Подібні новини