Малина завалить урожаєм наступного року, якщо зробити так у жовтні-листопаді: поради бувалих садівників

Для того, аби малина потішила вас щедрим врожаєм наступного сезону, важливо потурбуватись про неї восени. Розповідаємо про те, що саме потрібно зробити з чагарником

Якщо ви на дачі вирощуєте малину, то осінь – ідеальний момент для того, аби перейматися тим, який врожай ви отримаєте вже наступного сезону. Розповідаємо, що треба зробити у жовтні-листопаді, щоб малина завалила вас ягодами.

Що робити з малиною восени

Майже у всіх регіонах нашої країни у жовтні закінчила плодоношення ремонтантна малина. Звичайна малина, яку збирають влітку, вже має бути обрізана. Калієм і фосфором кущі мають бути підгодовані наприкінці серпня чи у вересні. Але деякі роботи в ягіднику продовжуються, від них значною мірою залежить обсяг врожаю та якість плодів наступного року. Малина завалить вас врожаєм наступного року, якщо зробити так у жовтні-листопаді.

Експерти розповіли про обов'язковий догляд за малиною восени для щедрого врожаю наступного року
Експерти розповіли про обов’язковий догляд за малиною восени для щедрого врожаю наступного року

Важливо правильно поливати чагарник. У дощову осінню погоду поливати малину немає потреби. А ось якщо опадів немає, або вони промочують землю неглибоко, необхідно, доки температура не знизиться до +5°С, хоч один раз рясно полити малину. Полийте її так, щоб зволожити ґрунт на глибину мінімум 1 метр.

Що стосується обрізки, то восени вся малина, крім ремонтантної, вже має бути підрізана. Але якщо господарі з якоїсь причини “пропустили” цей елемент догляду, треба виправити ситуацію у жовтні-листопаді. Спочатку прибирають старі гілки під корінь. Роблять це як на ремонтантній, так і на звичайній літній малині. Впізнати таке гілля можна за кольором – відтінок буде темнішим, ніж в інших відростків.

Що потрібно обов'язково зробити з малиною восени, щоб був щедрий урожай наступного року
Що потрібно обов’язково зробити з малиною восени, щоб був щедрий урожай наступного року

Важливо також очистити прикореневу зону куща. Багато хто нехтує цією справою, але даремно. Під опалим листям та обрізаними стеблами зимує чимала кількість небезпечних шкідників і збудників хвороб. Рослинні залишки потрібно згребти граблями та утилізувати. Вони годяться тільки для багаття, але не для компостної купи чи мульчі. На завершення граблями обов’язково обходять чагарник, щоб руками зібрати палички чи листочки, які застрягли між стеблами чи просто прилипли до землі. Це дає гарний ефект і багато часу не займає.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини