Рослини-індикатори на городі: вони розкажуть про глибину залягання води та якість ґрунту на ділянці

Родючість ґрунту безпосередньо залежить від його хімічного складу. І тепер постає питання, чи можна без аналізу визначити склад ґрунту на своїй ділянці? Як з'ясувалось, можна

Ґрунт, який знаходиться у кожного з нас на ділянці – це ціла екосистема, переповнена неймовірно великою кількістю мікроорганізмів. Ці представники флори та фауни відіграють життєво важливу роль у питаннях родючості. Багато хто запитує, як можна дізнатися все про ґрунт, не проводячи спеціальний хімічний аналіз. Відповідь на це питання є.

Насправді ж, природними рослинами-індикаторами слугують звичайні бур’яни. Досвідчений городник, вивчивши рослинність, може зробити висновки про кислотно-лужний баланс ґрунту, рівень ґрунтових вод, засоленість, наявність мінералів. Існує маса способів визначити PH землі, наприклад лакмусовим папером.

Як правильно провести аналіз ґрунту без лабораторії
Як правильно провести аналіз ґрунту без лабораторії

Втім, одним із найпростіших способів є визначення кислотності по бур’янах, які ростуть на ділянці. Кислий ґрунт (PH до 5) полюбляють м’ята польова, щавель, Іван-да-марья, хвощ, подорожник. Слабко кислий ґрунт подобається таким рослинам, як ромашка, лобода, берізка польова. А ось на нейтральному ґрунті ростуть редька польова, волошка, мати-й-мачуха, осот польовий, жовтець, велика кількість кропиви, червоної конюшини та лободи.

Більшість дикорослих та культурних рослин добре розвиваються на слабокислих та нейтральних ґрунтах. Додаткову інформацію про ґрунт можна отримати за допомогою оцту. Якщо після поливу землі 9% розчином оцту утворюється піна – ґрунт лужний, що стається рідко. Якщо піна не з’явилася, то ґрунт – кислий.

Як правильно визначити якість ґрунту по рослинах, які на них ростуть
Як правильно визначити якість ґрунту по рослинах, які на них ростуть

Для родючості рослин важлива наявність у ґрунті корисних мінералів, наприклад, магнію та калію. Магній бере участь у процесі виробки хлорофілу, необхідного для фотосинтезу. Мінерал особливо необхідний у період росту та вегетації рослин. Ознака магнію – наперстянка, дикий морозник і звичайний дібровник. Якщо магнію та калію в ґрунті мало, доведеться вдатися до допомоги добрив.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини