Пиляти не потрібно: як за декілька простих кроків омолодити яблуню у саду. Дієві лайфхаки від знавців справи

Якщо у вашому саду росте стара яблуня, необов'язково брати до рук пилу та залишати від дерева один пеньок. Розповідаємо, як омолодити яблуню, аби вона знову тішила цвітом

Як можна омолодити стару яблуню? Спиляти рука не піднімається, адже найчастіше це не просто одне з найбільш плодових дерев у саду, а щось більше – те, що неодмінно хочеться зберегти. Але час завжди бере своє, і у дерев із віком неминуче виникають проблеми. Давайте розберемося, як подарувати друге життя старим яблуням, в яких випадках варто проводити омолоджування і яких заходів для цього потрібно буде вжити.

Як омолодити яблуню

Спочатку необхідно оцінити стан дерев, які ви плануєте омолоджувати. Важливо зрозуміти, чи є сенс зберігати їх, наскільки доцільними є наступні процедури. Деякі дерева, на жаль, врятувати вже неможливо – їх краще спиляти.

Експерти детально пояснили, як омолодити яблуню у саду
Експерти детально пояснили, як омолодити яблуню у саду

Швидше за все яблуню доведеться спиляти, якщо дерево заражене трутовиком: повністю позбутися гриба вже не вийде, він і далі руйнуватиме стовбур, і яблуня незабаром все одно загине. Доведеться позбутися дерева, якщо в нього активно відшаровується кора в нижній частині штамба, під нею видно сильно пошкоджену деревину. Якщо на штамбі є великі (у тому числі наскрізні) дупла, серцевина стовбура гниє або переважають сухі гілки, то яблуню також доведеться спиляти.

Втім, якщо на яблуні виявилося невелике дупло (або навіть не одне), це не причина спилювати її. Зазвичай достатньо ретельно очистити отвір, обробити деревину та “запломбувати” її, щоб уникнути подальшої руйнації. Мохи та лишайники на старих яблунях – явище звичайне. Дереву вони, як правило, серйозної шкоди не завдають. Якщо подібні “прикраси” на стовбурах і гілках ваших яблунь вам не подобаються, то позбутися їх зовсім не складно.

Як можна реанімувати стару яблуню та омолодити її
Як можна реанімувати стару яблуню та омолодити її

Омолодження старої яблуні завжди вимагає хірургічного втручання – обрізки. І ось тут важливо одразу зрозуміти один момент: єдиного рецепту омолодження старих яблунь не існує. Вибирати “методику лікування” вам доведеться самостійно. Обрізати потрібно старі та непотрібні гілки.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини