3 помилки укриття рослин, які можуть коштувати їм життя: не робіть так, щоб наступного року ваш сад розцвів

Якщо ви хочете, аби ваші рослини пережили зиму та прокинулись навесні здоровими, потрібно правильно укрити їх на холодний період. Для цього важливо дотримуватись деяких порад

Укрити на зиму рослини — не те саме, що одягнути на неї чохол. Цього недостатньо, культури потрібно належним чином підготувати до зміни умов життя. Важливо пам’ятати, що універсальних способів і термінів укриття немає — кожному садівникові доведеться приймати рішення самостійно. А щоб воно було вірним, потрібно зрозуміти, що і чому зробити потрібно, а які дії підуть на шкоду рослині.

Як правильно вкрити рослини на зиму

Помилка 1. Нехтування підготовчим етапом. Не тільки садівники-початківці, а й досвідчені дачники нерідко залишають його поза увагою — і даремно. Давайте виділимо ключові моменти підготовки. Спочатку потрібно підгодувати рослини, потім полити їх так, щоб зарядити вологою до самої весни. Також потрібно обрізати зайві гілки і прибрати все опале листя. Не забудьте, що рослини також потрібно обприскати від шкідників та хвороб.

Експерти назвали головні помилки при осінньому укритті рослин
Експерти назвали головні помилки при осінньому укритті рослин

Помилка 2. Непридатні матеріали для укриття. Багато хто за звичкою вкриває рослини чим доведеться, а ті рослини, що не дожили до весни, списують на занадто сувору зиму. Давайте дивитися правді у вічі: не всі підручні матеріали хороші для укриття. У комплексі з іншими — так, їхнє використання виправдане. Перерахуємо властивості гарного покривного матеріалу:

  • на ньому не утворюється конденсат,
  • він добре зберігає тепло,
  • пропускає повітря (дихає), але захищає від вітру,
  • укриває від дощу (не промокає).

Якщо ваш вибір упав на фабричні матеріали, заздалегідь ознайомтеся з характеристиками різних видів – нетканих, поліетиленової плівки тощо.

Як правильно вкривати рослини на зиму, щоб вони були у безпеці
Як правильно вкривати рослини на зиму, щоб вони були у безпеці

Помилка 3. Неправильні терміни укриття. Правильно вибрати термін для укриття непросто. Якщо поспішаєте, рослини можуть випріти. Запізнитеся — підмерзнуть. Нестабільна погода, коли морози, що начебто вже стали постійними, раптом змінюються затяжною відлигою, давно не рідкість. Єдиний вихід із ситуації – укривати рослини в рекомендовані терміни, а при раптових відлигах або знімати укриття, або влаштовувати провітрювання. Для кожної культури важливо персонально підібрати правильні терміни.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини