4 рослини, які допоможуть прогнати гризунів з вашої ділянки: забудьте про мишоловки й інші негуманні способи

Якщо на вашій ділянці раптово з'явилось занадто багато гризунів, варто посадити хоча б декілька з цих культур. Експерти розповідають, які рослини відлякують мишей з ділянки

Від гризунів одні неприємності: псують моркву на грядці, підгризають у льоху запаси картоплі, під’їдають крупи, залишаючи екскременти. Проти щурів і мишей найчастіше використовують “важку артилерію”: хімічні отрути та спеціальні пристосування для вилову гризунів. Однак, ви можете спробувати відлякати їх із ділянки або з комори за допомогою рослин.

Як позбутись від гризунів

Позбутися мишок та інших гризунів можна природними способами. Для цього достатньо посадити рослини, які своїм запахом та “колючками” відлякають непроханих “гостей” на дачі, в будинку та у сховищах. Це гуманний варіант, при застосуванні якого шкідники не постраждають.

Експерти розповіли, які рослини потрібно садити, щоб відлякати мишей з городу
Експерти розповіли, які рослини потрібно садити, щоб відлякати мишей з городу

Кущі бузини здавна садили біля городів, поруч із коморами, складами, де зберігалося зерно чи інший зібраний урожай. Гілки клали в стоги сіна, обв’язували ними яблуневі стволи. Наші пращури з їхньою допомогою відлякували гризунів. Хвостаті не переносять неприємний запах бузини, адже у корінні чорної бузини є кислота, яка небезпечна для них. Тому де бузівник росте, миша не оселиться.

Миші не люблять, як пахне полин. Зелень із гірким пряним ароматом, яка служить для відлякування комах, гризунів та інших шкідників. Для захисту культур на городі її висаджують по периметру всієї ділянки. Гілочки можна розкидати по грядках. У підвалі для збереження врожаю варто покласти якнайбільше рослини прямо на підлогу. Гілочки рослини ошпарюють окропом, перш ніж розкласти у місцях зберігання врожаю.

Лікарська ромашка дуже подобається людям, проте неприємна для щурів та мишей. Гризуни не переносять насиченого аромату культури, а тому це гарний засіб для того, щоб позбутися їх.

Які рослини висадити на ділянці, щоб позбутися мишей та інших гризунів
Які рослини висадити на ділянці, щоб позбутися мишей та інших гризунів

Відлякують мишей та щурів різні представники “зеленого світу”. Серед них знайома всім улюблена м’ята. Багато шкідників і комах не люблять її яскравий запах. Миші ненавидять аромат цієї культури. Тому “холодок”, як називають рослину в народі, на ділянці має бути неодмінно. Сухим листям трави перекладають картоплю при зберіганні, щоб не зіпсували гризуни.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини