В останній потяг вагону: що потрібно обов’язково встигнути зробити у саду та на дачі в останні дні листопада

У порівнянні з минулим роком, цьогорічна осінь виявилась набагато теплішою. Втім, сезон вже добігає свого кінця, тому потрібно встигнути доробити обов'язкові садові та городні роботи

Оскільки осінній сезон підходить до завершення, настав час підготувати дачу й сад до зими. Потрібно прибрати сміття, подбати про рослини, підготувати техніку – і це ще не весь перелік справ на останній осінній місяць. Розповідаємо, які роботи треба виконати у листопаді на дачі та садовій ділянці. Все це допоможе легше перенести зимовий період та створить гарну основу для наступного весняно-літнього сезону.

Справи в саду та городі у листопаді

Проведіть так званий вологозарядний полив. Так називають останній полив дерев і чагарників у поточному календарному році. Такий полив особливо важливий, якщо весь сезон було критично мало дощів. Запас вологи стане додатковою страховкою для коріння дерев на випадок зими з невеликою кількістю опадів.

Найважливіші завдання в саду та городі в останній осінній місяць
Найважливіші завдання в саду та городі в останній осінній місяць

Проводити полив бажано за 1-2 тижні до настання морозів. Пристовбурове коло попередньо очищають від сміття та листя, а ґрунтову кірку розпушують. У дерев молодших від 5 років поливають все коло. Якщо дерево старше, роблять 5-6 додаткових лунок діаметром 3-4 см та глибиною до 20 см на відстані до пів метра від стовбура. Для розрахунку кількості води орієнтуйтесь на вік рослини. У середньому дереву до 5 років потрібно 60-80 літрів води. Старші дерева поливають із розрахунку 30–50 літрів на квадратний метр.

Обріжте та побіліть дерева, чагарники. Обрізання дерев напередодні зими має санітарний характер. Починають обрізання після закінчення листопада. Проводити його потрібно при температурі не нижче від -10° С, щоб уникнути обмороження оброблених ділянок. Насамперед обрізають сухі, поламані та хворі гілки. Для правильного формування крони краще видалити гілки, що ростуть всередину. В результаті крона краще провітрюється, а сніг не накопичується і не ламає гілки, що плодоносять.

Важливі садові та городні роботи у листопаді
Важливі садові та городні роботи у листопаді

Захистіть рослини від морозів. Для захисту коренів пристовбурове коло після вологозарядного поливу та висихання ґрунту треба замульчувати торфом або сухим компостом. Для цієї мети також підійдуть сухі листя, тріска або тирса. Стовбури дерев обв’яжіть лапником, руберойдом або мішковиною. Це допоможе захистити рослини не лише від морозів, а й від гризунів. Саджанці та чагарники краще вкрити спанбондом, агротканиною або мішковиною.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини