Не чіпайте ремонтантну малину восени: чому її краще обрізати весною і чим може зашкодити неправильний догляд

Всі садівники та городники, які не перший рік тримають власну ділянку, звикли восени робити левову частку робіт, які віднімають час навесні. Втім, не всі роботи варто виконувати осінню

Особливою популярністю у садівників користуються ремонтантні сорти малини, які здатні радувати смачними ягодами все літо й осінь до самих морозів. Попри привабливість сорту, варто відзначити, що такі рослини потребують особливого догляду. Основною темою для обговорень є питання, коли краще підрізати малину. Городники в один голос стверджують – восени, а ось їхні досвідчені колеги переконують спробувати це зробити навесні. Розбираємось, як краще.

Коли краще обрізати ремонтантну малину

Найголовнішим фактором, який впливає на врожайність малини, є правильний догляд за культурою. Крім поливу чи підкормки, особливо важливим є процес підрізання чагарнику. Чимало городників обрізають малину одразу після завершення плодоносіння. Втім, робити цього категорично не можна, адже у цей час продовжується рух соку гілками, а всі корисні речовини опускаються до коріння.

Експерти розповіли про основні правила обрізання ремонтантних сортів малини
Експерти розповіли про основні правила обрізання ремонтантних сортів малини

Підрізання ремонтантної малини краще відкласти на весну, якщо ви вирощуєте однорічні культури. Річ у тім, пояснюють досвідчені садівники та городники, що так вам вдасться отримати користь від бруньків, які щойно з’явились.

Коли найкраще обрізати ремонтантну малину – восени чи весною
Коли найкраще обрізати ремонтантну малину – восени чи весною

Так, експерти радять підрізати малину ремонтантних сортів виключно навесні. Ба більше, робити це потрібно, коли чагарник вже прокинувся від зимового сну.  Досвідчені агрономи також радять проводити підрізання тільки після того, як на гілках з’явились бруньки. Вони несуть у собі колосальну користь – прискорюють пробудження та зростання бруньок на кореневищі. Крім того, вони прискорюють ріст нової кореневої порослі користуючись гормонами росту. А листя, що розпускається, – тим більше

Популярне

Подібні новини