Визначаємо за плямками, чого не вистачає овочам: як з першого погляду визначити, яке добриво потрібно

Часто стає таке, що, не розібравшись, рослину підгодовують зовсім ні тими речовинами, які вона потребує у певний час. Як зорієнтуватися, чого саме не вистачає культурі, спробуємо розібратися.

Коли господар бачить, що листя на рослині в’януть та жовтіють, то він підозрює, що їй не вистачає калію. Але симптоми нестачі калію майже такі самі, як і нестачі кальцію. То як же бути?

Спеціалісти стверджують, що кальцію зазвичай не вистачає рослинам, які ростуть у теплицях на одному місці з року в рік. Крім того, на нестачу кальцію страждають томати, огірки, перці й таке інше, якщо ви обрізаєте їхнє листя, бо при цьому ви разом з листям забираєте й кальцій з рослини. Ось чому після обрізання рекомендується внести кальцій у вигляді крейди, вапна, доломітового борошна обов’язково загашеними оцтом для більш легкого засвоювання кальцію рослинами. Наприклад можна зробити таку суміш:

2 столові ложки доломітового борошна з’єднати з 200 мл столового 9% оцту. Після того, як через певний час зупиниться реакція, можете вважати, що розчин готовий.

Садівник розповів, що можна визначити за плямками на овочах

А як по зовнішньому вигляду визначити чого не вистачає рослині?

Річ у тім, що при нестачі кальцію жовтіє та має ознаки некрозу найдальше молоде листя. Оскільки речовина до них не доходить вони можуть закручуватися. Отже, полив та регулярне провітрювання теплиці є обов’язковими. І якщо ви, визначивши неправильно та вирішивши, що проблема у нестачі калію почнете підживлювати калійним добривом, то помітите, що у рослини активно розвивається вершинна гнилизна.

Як правильно висаджувати цибулю під зиму
Садівник розповів, що можна визначити за плямками на овочах

Коли ви бачите, що доросле листя рослини пожовтило по всьому периметру наче крайовий опік, то знайте, що це нестача калію і потрібно підгодувати рослину саме калієм.

Також у рослин, наприклад, у помідорів, ви можете побачити на листі жовті плями. Це говорить про нестачу магнію.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини