Троянда віддячить вам пишними бутонами: як правильно обрізати королеву саду на зиму та чим вкривати кущі

Укриття троянди на зиму – один із найважливіших процесів, які впливають на те, чи доживе рослина до наступного сезону. Розповідаємо про способи укриття культури

Підготовка троянд до зими є обов’язковим осіннім заходом. Ці красиві й ніжні квіти восени вимагають особливого догляду. У цю пору року їх підгодовують, обрізають і вкривають, щоб культура змогла без проблем перенести холод і розквітнути наступного сезону.

Як правильно вкривати троянди на зиму

Досвідчені садівники рекомендують вкривати кущі восени не лише у регіонах із суворими зимами, а й у районах із м’яким кліматом. Необхідно це для того, щоб захистити коріння рослин від морозів і від зайвої вологості. Нерідко бувають ситуації, коли троянди гинули не від низьких температур, а від надмірної вогкості. Перш ніж братись до укриття, троянди потрібно підготувати до зими.

Експерти розповіли, як правильно вкривати троянди на зиму
Експерти розповіли, як правильно вкривати троянди на зиму

Укриття плетистої троянди на зиму починається з того, що батоги потрібно обережно пригнути. Якщо товсті та міцні пагони швидко покласти на землю, вони можуть поламатися. Пригинають троянду при температурі вище позначки нуль, оскільки в іншому випадку пагони стають ламкими. Перед укриттям основу кущів слід засипати ґрунтом.

Кущ зв’язується в один або два джгути, які акуратно пригинаються до землі. Як тільки відчуєте, що пагони не гнуться, а ламаються, зафіксуйте їх у цьому положенні. Процедуру можна буде продовжити лише через добу чи дві. Укладайте батоги не на голу землю, а на ялинові гілки. Коли настане холодна погода, зверху укладають лапник і джгути з гілками обмотують плівкою, а краще – кількома шарами нетканого матеріалу.

Садівники розповіли про основні правила укриття троянд
Садівники розповіли про основні правила укриття троянд

А ось кущові троянди вкривають в інший спосіб. У районах із теплими зимами кущі достатньо підгорнути на висоту в 30-40 см і прикрити сухим листям або ялиновими гілками. Якщо у вашому регіоні холодна зима, зробіть над рослинами з дощок щось на зразок куреня. Зверху конструкція укривається плівкою, яку потрібно надійно закріпити, щоб вона не відлетіла. У теплу погоду плівку можна буде піднімати і провітрювати кущі.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини