Ось чому хрін посідає на моєму городі королівське місце: посадила раз і тепер не натішуся користі врожаю

Мабуть, не знайдеться дачної ділянки, де б не вирощували цю унікальну рослину – хрін, яка містить в собі безліч мікроелементів, фітонцидів, флавоноїдів, вітамінів та ефірних олій.

Речовина лізоцим, яка також входить до складу робить хрін антимікробним засобом, а алілова гірчична олія надає хріну пекучий смак. Але для того, щоб в рослині все це було сконцентровано максимально, її потрібно викопати своєчасно.

Так коли ж прибирати хрін з грядок?

Як ефективно боротися з хроном на городі
Городник розповів, чому на кожній дачі має рости хрін

Такою порою є пізня осінь. Як тільки надземні пагони почнуть в’янути та жовтіти, знайте, що почався відтік цінних речовин з листя в корені. З цього моменту слідкуйте за прогнозом погоди, оскільки викопати хрін потрібно у бездощовий сухий день за 5-7 днів до настання стабільних морозів. Орієнтовно це може бути практично весь листопад.

Викопувати молоді корінці не має сенсу, бо рослина першого року ще не є ні гіркою, ні насиченою корисними та смаковими елементами. Занадто старе коріння також не варто того, щоб з нього щось готували, бо воно є грубим та волокнистим. Отже, найбільш відповідними  для зберігання є коріння 2 та 3 року життя.

Як правильно викопати хрін

Городник розповів, чому на кожній дачі має рости хрін

Пожовкле листя хрону обрізають на 10-20 см довжини. Далі перед викопуванням потрібно навколо рослини у радіусі 15 см обкопати землю на глибину не менше 20 см. При викопуванні самого кореню потрібно пам’ятати, що він може уходити у глибину до 40 см, а якщо ви не викопаєте його повністю, то від тієї частини, що залишиться в землі у наступному сезоні виросте новий хрін, а викопана частина не годиться для тривалого зберігання і її необхідно якомога раніше переробити у кулінарних цілях.

Для розмноження або пересадки хріну його потрібно викопувати не восени, а ранньою весною до появи перших листочків.

Популярне

Подібні новини