Навесні вже буду висаджувати саджанці у відкритий ґрунт: як розмножити смородину живцями восени

Досвідчені садівники поділились найпростішим методом розмноження смородини восени. Вам не доведеться витрачати багато сил і часу на цю осінню справу.

Розмноження смородини можна проводити різними способами. Найбільш поширений – живцювання рослини. Будь-який вид смородини – і червона, і чорна, і золотиста дуже легко піддається саме цьому способу розмноження. Крім всіх інших особливостей та незаперечних плюсів, слід додати, що такий спосіб ще й оновлює смородину. Як правильно це робити читайте далі.

Розмноження смородини живцями восени

Є кілька правил, які необхідно знати і виконувати, щоб живці, що укорінюються, гарантовано прижились і наростили хорошу кореневу систему. Щоб стовідсотково отримати позитивний результат, варто обов’язково вивчити цю тему детально та не нехтувати порадами експертів.

Як правильно проводити розмноження смородини восени живцями
Як правильно проводити розмноження смородини восени живцями

По-перше, живці для укорінення бажано нарізати з однорічних пагонів, із його середньої частини. Верхня частина пагона для обрізання живців не підходить. Крім того, має значення діаметр гілки, з якої нарізаються живці. Він має бути не менш як 5 мм. Товщина приблизно з олівець. Довжина живця, що нарізається, повинна бути від 15 до 20 см. На одному живці повинно бути не менш як 4 бруньки.

Не менш важливим є і вміння правильно відрізати живець від загальної гілки. Нижній зріз робиться під брунькою приблизно в одному сантиметрі від неї. Нахил секатора значення не має. Верхній зріз робиться на пів сантиметра над ниркою. Це важливо. Якщо зробити верхній зріз прямо над бруньками, то верхня на живці обов’язково усохне.

Як правильно розмножувати смородину восени
Як правильно розмножувати смородину восени

Нарізавши необхідну кількість живців, їх необхідно одразу посадити. Ґрунт, де укорінюватимуться живці повинен бути пухким, удобреним і повітропроникним. Виставляємо живці у посадкові лунки або борозенки, дещо їх нахиляючи. Бажано спрямовувати верхній зріз живця на північ. Заглиблювати їх у землю потрібно з таким розрахунком, щоб після того, як живець буде засипаний, над поверхнею ґрунту залишилось не більш як дві бруньки. Відстань між живцями необхідно витримувати близько 25-30 см.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини