Простий спосіб омолодити полуничну грядку: старі кущі зацвітуть із новою силою та дадуть рекордний врожай

З часом кущі полуниці старіють і потребують омолодження. Варто використати у городній практиці цей простий лайфхак – і ваш врожай збільшиться щонайменше у декілька разів.

Полуничні кущі потребують систематичного та правильного догляду, щоб можна було розраховувати на щедрий врожай. Але навіть попри дотримання всіх рекомендацій з часом культура починає ставати дрібнішою, частково втрачається її смак. Для запобігання процесу “старіння” культуру важливо вчасно оновлювати. Розповідаємо про процедуру омолодження полуниці.

Як омолодити полуницю

Садову суницю багато садівників зараховують до списку дуже вимогливих рослин. Максимальні показники врожайності спостерігаються на 3-й рік висадки в ягідник. Далі, перебуваючи на своєму постійному місці, у полуниці запускаються процеси старіння – стає менше зав’язей, а ягідки з кожним роком дрібнішають і втрачають колишні смакові якості.

Експерти розповіли, як правильно омолоджувати полуницю
Експерти розповіли, як правильно омолоджувати полуницю

Для того, щоб культура давала щедрий і смачний врожай, її потрібно пересаджувати на нову ділянку через кожні 3-5 сезонів, а точний термін залежить від різновиду та сорту полуниці. Але часто, якщо дачна територія невелика, повністю змінити локацію неможливо. У такій ситуації рекомендують оновлювати полуницю щороку, але робити це потрібно частково.

Для омолодження використовуються вусики від найздоровіших, високих кущів зі смачними ягідками. Ослаблені або хворі екземпляри краще одразу прибирати для звільнення місця. Пересаджувати краще наприкінці літа – максимум на початку осені. Це оптимальний час для вкорінення пересаджених гілочок до морозів.

Якщо у вас дача великого розміру, полуницю рекомендують висаджувати на нову грядку через кожні 3-5 років, обираючи для цього молоді та міцні стебла. Якщо місця для полуниці на ягіднику небагато, доцільно проводити омолодження старих рослин.

Як правильно доглядати полуницю, щоб вона давала щедрий урожай
Як правильно доглядати полуницю, щоб вона давала щедрий урожай

Омолодження можна виконувати найзручнішим для вас способом. Загалом, садівники виділяють три способи оновити полуницю, серед них – видалення листя, пересаджування молодих вусів або оновлення сухого коріння.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини