Копійчаний засіб, який допоможе позбавитися від цвілі у горщиках кімнатних рослин: підказала сусідка-бабуся

Якщо ви помітили плісняву в горщиках з вашими рослинами, то не залишайте це явище без уваги! Сьогодні ми розглянемо причини появи цвілі та народні засоби для боротьби з цим небажаним гостем.

Пліснява в горщиках з кімнатними рослинами може з’явитися з різних причин, та щоб цього не сталося, краще проводити профілактику, ніж боротися по факту.

Поширені причини появи цвілі

  1. Надлишок вологи. Надлишок вологи в ґрунті є однією з основних причин появи цвілі. Перезволожене середовище створює сприятливі умови для розвитку грибків.
  2. Недолік циркуляції повітря. Недостатня вентиляція навколо рослини може сприяти утворенню цвілі. Особливо це актуально в тих випадках, коли горщик стоїть у тісному просторі.
  3. Невідповідний ґрунт. Використання занадто щільного ґрунту може погіршити дренаж і сприяти розвитку грибків.

Профілактичні міри

  1. Контроль ґрунтової вологості. Переконайтеся, що рослина отримує достатньо вологи, але уникайте перезволоження. Регулярний контроль ґрунтової вологості допоможе запобігти утворенню цвілі.
  2. Забезпечення хорошої вентиляції. Регулярно провітрюйте приміщення і забезпечуйте хорошу циркуляцію повітря навколо рослин. Це допоможе знизити вологість і запобіжить розвитку цвілі.
  3. Використання відповідного ґрунту. Вибирайте ґрунт із хорошим дренажем, щоб запобігти затримці вологи в горщику.
Вибирайте ґрунт із хорошим дренажем, щоб запобігти появі цвілі
Вибирайте ґрунт із хорошим дренажем, щоб запобігти появі цвілі

Народні засоби позбавлення від цвілі

Обов’язково спочатку зніміть шар ґрунту разом з плісенню. Якщо постраждала велика ділянка, то краще пересадити рослину в новий ґрунт.

  • Вугільні таблетки. Вугільні таблетки допомагають поліпшити дренаж ґрунту, запобігаючи надмірному затриманню вологи. Це особливо важливо для рослин, яким не подобається перезволоження.

Подрібніть вугільні таблетки на порошок або залиште їх у вигляді дрібних шматочків. Це можна зробити за допомогою ступки, молотка або іншого відповідного інструменту.

Зазвичай для 1 літра ґрунту достатньо 2-3 таблетки.

Вмішайте подрібнені вугільні таблетки в ґрунт перед тим, як пересаджувати рослину або при появі необхідності поліпшення складу ґрунту.

  • Застосування натуральних антисептиків. Розчинення чайного дерева або олії чайного дерева у воді та обприскування ґрунту може допомогти в боротьбі зі цвілю та грибковими інфекціями.
  • Сода і вода. Створіть розчин із соди та води (1 чайна ложка соди на 1 літр води) і обприскуйте ним ділянки ґрунту, де була цвіль.

Дотримуючись цих порад, ви зможете запобігти появі цвілі та підтримувати здоров’я ваших кімнатних рослин.

Якщо залишити цвіль

Якщо залишити цвіль без належного втручання, це може призвести до негативних наслідків для рослини. Пліснява поширюватиметься й атакуватиме коріння, листя і стебла, спричиняючи різноманітні захворювання і погіршуючи загальне здоров’я рослини. Зрештою це може призвести до погіршення росту, в’янення і навіть загибелі рослини.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини