Свекруха підказала, що треба зняти з плодових дерев на початку зими: дачникам ще зарано розслаблятися

Хоча врожаю на плодових деревах давно не залишилось, це не означає, що восени та навіть взимку вам не потрібно за ними доглядати. Розповідаємо про основні кроки на шляху до здорових дерев.

Здавалося б, плодові дерева вже дали врожай, який садівники встигли зібрати та навіть вигадати, що з ним робити. Що ще потрібно зробити в саду? Деякі з нас могли б подумати – нічого, потрібно дати деревам спокійно піти у сплячку. А ось досвідчені садівники закликають не забути про потребу зняти зайве гілля зі своїх яблунь, груш та інших плодових дерев. Розповідаємо про основні способи та поради обрізки плодових дерев на початку грудня.

Правила грудневої обрізки дерев

Яблуню, грушу та зливу можна обрізати з початку листопада і в першу чергу – літні зимостійкі сорти яблуні, потім осінні, а вже потім зимові. Лише персикові дерева обрізайте навесні під час розпускання листя чи під час цвітіння. А ось з усіх інших дерев ви легко можете забрати зайві гілки навіть на початку грудня. Як правильно це робити та про що потрібно пам’ятати?

Експерти розповіли, як правильно обрізати плодові дерева на початку зими
Експерти розповіли, як правильно обрізати плодові дерева на початку зими

Обрізка плодових дерев у грудні, за багаторічними спостереженнями, показує найкращі результати – дерева добре ростуть, менше обмерзають у суворі зими, дають великий врожай та плоди кращої якості. До слова, дерева, які ви тільки-но посадили, у перший передзимовий період не обрізають взагалі. Плодоносні яблуневі дерева обрізаються 1 раз на 2-3 роки – проводиться уважна та покрокова обрізка, що омолоджує дерево. Не залишайте на гілках гострих кутів, інакше вони почнуть ламатись при навантаженні врожаєм.

Термін виконання обрізки визначають залежно від його мети і від того, чи буде реакція дерева на процедуру. Взимку дерево перебуває у стані відносного спокою. Переміщення запасних пластичних речовин до точок зростання незначне, тому при обрізанні у цей період основна частина запасів пластичних речовин ще не витрачена.  Навесні, на початку вегетаційного періоду, частина поживних речовин губиться разом з обрізками, адже вони недостатньо розподіляються між точками росту. Така маніпуляція сильно послаблює дерева.

Що потрібно обов'язково зробити з плодовими деревами на початку грудня взимку
Що потрібно обов’язково зробити з плодовими деревами на початку грудня взимку

Якщо настануть морози, то вже при -5…-7°C небажано обрізати навіть зимостійку яблуню. Знімайте з гілок муміфіковані плоди – джерело інфекцій наступного сезону. Варто також зазначити, що правильне обрізання плодових дерев передбачає зняття всіх старих, слабких та зіпсованих гілок, які тільки забирають у рослини сили.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини