Що зробити зі смородиною восени для збільшення врожаю наступного сезону: як обрізати і чим обробити

Ваша смородина, як й інші рослини та культури, потребує особливого та правильного догляду. Розповідаємо, що робити з кущем восени для щедрого врожаю наступного літа.

Урожай смородини давно зібраний, кущі готуються до зими, а отже, вони потребують особливого догляду: правильного обрізання, ефективної обробки від хвороб і шкідників. Розповідаємо, що ж потрібно зробити восени зі смородиною. Розглядаємо по порядку, що зі своїми кущами повинні зробити всі, без виключення, городники.

Як доглядати за смородиною восени

Перший і дуже важливий етап – це обрізання смородини. У багатьох садівників виникають питання із цим: які гілки видалити, а які залишити для гарного врожаю. За сезон на кущах смородини сформувалися гілки першого року життя. Це однорічний приріст, однорічні пагони. Кора у них сірого кольору, і немає бічних відгалужень. Такі пагони вже за рік-два почнуть давати врожай. Їх необхідно максимально зберегти, видалити лише слабкі, тонкі чи зламані гілочки. Інші ж однорічні гілки – потужні, хороші, міцін – на кущі залишаємо.

Як правильно доглядати за смородиною восени
Як правильно доглядати за смородиною восени

Дворічні та трирічні гілки вже мають безліч бічних відгалужень та дають основний урожай. Це найцінніші гілки на наших кущах. Зверніть увагу, що у таких гілок кора все ще залишається коричневого кольору, отже, вони досить молоді та цінні для кущів. Їх потрібно максимально зберегти, видаливши лише пошкоджені та слабкі.

Важливо також обробити смородину. Від різних патогенів найкраще використовувати препарати, що містять мідь. Це може бути 1% бордоська рідина або інші препарати на основі міді. Чому саме 1% розчин бордоської рідини? Річ у тім, що поки у смородини ще є листя, отже, бруньки ще недостатньо визріли та мають недостатньо щільну оболонку, то використання розчину сильнішої концентрації, наприклад, 3%, може нашкодити рослині. Саме тому краще використовувати 1% розчин.

Як правильно доглядати за смородиною восени
Як правильно доглядати за смородиною восени

Для боротьби зі скляницею використовують різні хімічні препарати. Однак, якщо обробляти кущі по листку, зробити позакореневу обробку, то проти цього шкідника це неефективно, адже личинки склянки знаходяться всередині гілки. Саме тому потрібно полити кущі спеціальним розчином від цього шкідника, який можна купити у спеціалізованому магазині.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини