Лопату в руки беру рідко, а город майже не копаю – земля, як пух: у чому мій секрет родючості та врожайності

Найголовніший фактор, який впливає на родючість землі на городі, полягає в її ніжності та "пухнастості". Розповідаємо, як досягти такої консистенції без лопати в руках.

Багато хто добре пам’ятає, як у дитинстві та в юнацькі роки, приїжджаючи на дачу або до родичів у село, їх часто змушували копати грядки та випалювати бур’яни, замість того, щоб відпочивати та насолоджуватися природою. Проте, деякі з таких “щасливчиків” виросли та стали власниками особистої земельної ділянки. Не завжди у спадок нам дістається ідеальна земля, а тому багатьом доводиться думати, як її поліпшити.

Чи потрібно перекопувати грядки

Однією з найпоширеніших проблем на городі є бур’яни, що постійно ростуть. Питання, як із ними боротися, турбує багатьох садівників. Якщо перше, що вам спало на думку – перекопувати город, то це неправильна відповідь. Такий підхід до вирішення ситуації лише витратить ваш час, силу, а ось результату не дасть.

Експерти розповіли, як покращити структуру ґрунту без зайвого перекопування
Експерти розповіли, як покращити структуру ґрунту без зайвого перекопування

Річ у тім, що всім городникам потрібно запам’ятати – земля на їхній ділянці створена для того, щоб на ній постійно щось росло. Якщо ви не вирощуєте культурні рослини, то замість них будуть проростати набридливі бур’яни. І постійне перекопування городу в цьому не допоможе, адже “поперти” проти природи та її задумів виявиться особливо важко.

Природа не терпить пустоти та порожнечі. І навіть ретельно перекопаний ґрунт вже невдовзі заросте бур’яном. Але тільки в тому випадку, якщо земля залишатиметься не прикритою. Зверніть увагу, що в дикій природі, чи то в лісі, чи в іншій місцевості, ґрунт завжди “зайнятий” або чимось покритий. Це або рослини, або мульча у вигляді гілок, кори, листового опаду та хвої.

Як правильно боротись із бур'янами на городі та зробити ґрунт пухким
Як правильно боротись із бур’янами на городі та зробити ґрунт пухким

Річ у тім, що, перекопуючи землю на городі, ви не тільки порушуєте живий шар і життєдіяльність мікроорганізмів, а й виносите на поверхню основний насіннєвий запас бур’янів, які після “роботи” лопатою успішно почнуть проростати. Для того, щоб ґрунт був придатним для посадки овочів, його треба готувати заздалегідь, а саме з осені. І лопата тут, на щастя, не знадобиться. Забравши бадилля овочів, просто накрийте землю товстим шаром листя, тонких гілок та іншими рослинними рештками. Шар повинен бути не менше ніж 15 сантиметрів – чим товще, тим краще.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини