Жива мульча – для тих, хто цінує свій час: для 100% результату потрібно просто розкидати насіння на ділянці

Догляд за власним городом – справа складна та довга. Саме тому, коли є хоча б маленький шанс зекономити власні ресурси, варто обов'язково його використовувати.

Про мульчу, її різновиди та способи застосування кожному досвідченому городнику відомо чимало. Тепер варто розібратися в тому, що ж цікавого можна дізнатись про особливу мульчу, яку називають “живою”.

Що відомо про живу мульчу

З часом городники прийшли до думки, що сидерати можна використовувати і як мульчу, якої завжди так не вистачає. Але не так, як ми звикли це робити: сіяти сидерати, скошувати і цією масою закривати грядки. Цей процес спростили до всього лише однієї дії: просто сіємо та забуваємо. Розповідаємо про цей досвід для “ледачих”, для економних, для зайнятих і просто для тих, хто цінує свій час.

Експерти розповіли, як правильно використовувати живу мульчу на своєму городі
Експерти розповіли, як правильно використовувати живу мульчу на своєму городі

Що ж таке жива мульча? Це мульча, яка росте разом із рослинами. Тобто, теоретично – це посадка сидератів разом із розсадою. Начебто просто, але чомусь ми не використовуємо цей прийом ні навесні, ні влітку, а вважаємо за краще саджати сидерати там, де вже немає культурних рослин.

Причина зрозуміла: сидерати будуть конкурентами культурних рослин у боротьбі за воду та харчування – неважко здогадатися, хто переможе. І друге – доглядати за грядками буде дуже складно. Єдиний час, коли цих мінусів не буде – осінь.

Посаджена восени жива мульча дасть садівникові низку переваг. Так, наприклад, вона захистить посадки від морозів, для чого не потрібно буде купувати те, чим ми мульчуємо грядки: гній, лушпиння, тирсу, кору. Крім того, якщо як мульча ви використовуєте органіку з городу, не потрібно заготовляти її та перетягувати по городу, а це важка праця для деяких садівників.

Як правильно використовувати живу мульчу на городі
Як правильно використовувати живу мульчу на городі

Де можна садити живу мульчу? Так, наприклад, доцільно посадити сидерат, що швидко росте, в грядках з полуницею, особливо з молодими посадками. Цікавить городників і питання про терміни посіву живої мульчі. Розрахуйте, який шар вам потрібний. Головне, щоб мульча не зацвіла до морозів. Наприклад, у грядках із часником і полуницею її можна садити раніше, а от у багаторічниках, деревах та чагарниках – якомога пізніше.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини