ТОП-5 кімнатних рослин, які допоможуть зволожити і очистити повітря від токсинів: не папороть і спатифілум

Ці п'ять популярних кімнатних рослин не лише додадуть вашому інтер'єру затишку, а й регулярно виконуватимуть важливу функцію - очищатимуть від шкідливих речовин і зволожуватимуть повітря в приміщенні

Існує безліч рослин, які давно перейшли з розряду дикорослих у декоративні, тобто кімнатні. Ми ними прикрашаємо житло, офіси і навіть даруємо як подарунки.

Є серед нас і ті, хто не може уявити своє життя без “зелених вихованців” і присвячує їм більшу частину свого вільного часу.

При цьому здебільшого ми знаємо тільки назви рослин і елементарні правила догляду за ними. Ну і тим більше не заглиблюємося, наприклад, у цикли життєдіяльності багатоклітинних організмів, що ростуть у нас на підвіконні.

І, як виявляється, даремно. Адже знаючи про ту чи іншу рослину трохи більше, можна не тільки отримувати від них естетичне задоволення, а й пряму користь – чисте повітря і необхідну вологість у приміщенні.

Сьогодні ми познайомимо вас із п’ятьма рослинами, які якраз й виконують функцію очищувачів повітря.

Драцена маргіната

Драцена маргіната

Драцена маргінатаДекоративна і корисна, – так можна казати про драцену маргіната, бо вона не тільки прикрасить ваш дім, а й поліпшить якість повітря, особисто, якщо полюбляєте курити в приміщенні. Своїм поглинанням сигаретного диму, драцена нейтралізує токсичні речовини, що знаходяться в ньому.

Також ця рослина відома своєю здатністю поглинати формальдегід, який може бути виділений будівельними матеріалами та неекологічними меблями.

Плющ звичайний

Плющ звичайний
Плющ звичайний

Плющ звичайний – надійний союзник у боротьбі зі шкідливими речовинами. У дикій природі цю вічнозелену рослину можна зустріти в лісах Закарпаття і навіть у деяких садах, де вона не тільки стелиться по землі, утворюючи зелений килим, а й обвиває дерева, – у цьому разі будучи рослиною-паразитом.

Одже, плющ ефективно фільтрує бензол, трихлоретилен і формальдегід. Також він допомагає у боротьбі зі цвіллю й має протиалергійну дію.

Крім того, ця витка рослина досить невибаглива до умов утримання, особливо щодо освітленості приміщення, де вона росте. А ще плющ є відмінним зволожувачем повітря.

Хлорофітум

Хлорофітум
Хлорофітум

Ми вже багато писали про хлорофітум, – невибагливу рослину, яка ще відома як “павукова рослина”. Але про те, що хлорофітум має унікальну здатність поглинати вуглецевий оксид і бензол, які можуть бути виділені під час використання побутової техніки, – говоримо вперше. Також рослина нейтралізує чадний газ та нікотин і є безпечною для домашніх тварин. Мабуть, тому вона досить популярна й широко поширена серед любителів квітів. Крім того, хлорофітум також сприяє підтримці оптимальної вологості в приміщенні.

Сансев’єрія

Сансев'єрія
Сансев’єрія

Сансев’єрія, або “мечоносець” чи “тещин язик”, є майстром з фільтрації повітря від токсинів. Вона активно поглинає диметилбензол і триетиленгліколь, що часто містяться в побутових фарбах і лаках.

Знавці рослин рекомендують ставити горщики з сансев’єрією в приміщеннях, де ви спити, бо вона є натуральним фільтром для повітря й навіть виділяє фітонциди.

Незважаючи на те, що сансев’єрія більш полюбляє світло, вона здатна функціонувати навіть в умовах мінімального освітлення.

Пеперомія туполиста

Пеперомія туполиста
Пеперомія туполиста

Ця маленька рослина ще один представник флори, який не тільки поглинає з повітря небезпечні речовини, а й виділяє фітонциди. Пеперомія не тільки додасть нотку зелені у ваш дім чи офіс, а й чудово буде справлятися з поглинанням, зокрема, аміаку та бензолу.

Крім того, пеперомію туполисту легко доглядати, що робить її чудовим вибором для квітникарів-початківців.

Таким чином, зупинивши свій вибір на одній з наведених вище рослин, ви не тільки обзаведетесь “зеленим вихованцем”, а й створите здоровий мікроклімат у своєму будинку.

Популярне

Подібні новини